Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 10 - 74. Marijke [2/2]

vrijdag 15 maart 2019

Vervolg van gisteren.

Het optreden waarin Marijke Boon vertelt over Hugo Claus was in 2013 tijdens Saint-Amour, het jaarlijkse muzikaal-literaire evenement van de Belgische stichting Behoud de Begeerte. Marijke Boon zag Claus er optreden in 1990, tijdens de eerste editie, toen zij beiden behoorden tot de schrijvers en beeldend kunstenaars die literair uiting kwamen geven aan liefde en begeerte.

In 2013 was Marijke Boon er dus weer bij. Op deze avond voor Hugo Claus – vijf jaar na zijn dood – vertelt zij ook aan haar publiek welk lied van haar het favoriete lied van de dichter was, want dat vertelde hij haar zelf die avond in 1990. Met dat lied sluit zij haar optreden in 2013 dan ook af. 
Ruim vijftien minuten Marijke Boon, met Hiephiephoera (ook in Oude haas, de nieuwe bundel), vier waarnemingsgedichten (waarvan twee in Oude haas) en – haar bekendste en tevens Claus’ favoriete lied. Een gewiekste op-het-verkeerde-been-zetter! (Zie hier het hele optreden.

Wordt vervolgd.

Archief 2019