Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 10 - 70. Annie M.G. 2018

maandag 11 maart 2019

De zes genomineerden voor de Annie M.G. Schmidt-prijs (voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige theaterlied) van 2018 zijn vandaag bekend gemaakt. 
Dat ik geen goede voorspeller ben, bleek onlangs nog (lees hier), maar toch ga ik het weer proberen.

Onder de zes genomineerden zijn Jan Beuving en Kik Schippers, die beiden de prijs al eerder wonnen, respectievelijk in 2012 en 2016. Jan Beuving is voor mij persoonlijk de grootste kanshebber, want Die geur is het niet alleen goed geschreven, maar ook zeer maatschappelijk betrokken. Dat is de nominatie van Claudia de Breij ook – geschreven naar aanleiding van CDA-leider Buma zijn oproep om kinderen weer het volkslied te leren zingen op school –, maar ik vind spot drijven onschuldiger dan oprechte woede. Echte emotie – geen woede, maar intens verdriet (zij het nog in de ontkennende fase) – zit er verder alleen in Alles komt goed, het lied van Kiki Schippers, dat toch te veel uit herhaling bestaat voor zo'n prijs, al gaat het natuurlijk niet alleen om de tekst, maar ook om de compositie en de uitvoering. 

Zowel Jan Beuving als Kiki Schippers is oud-student van de Koningstheateracademie, maar ik geloof toch echt dat ik objectief ben. Of ik het goed heb, weten we zondagmiddag 14 april, als  jury-voorzitter Jacques Klöters de winnaar (Kiki Schippers) of winnaars (de vijf andere tekstschrijvers en hun componisten en uitvoerenden) bekend maakt. Ik hoop dat Jan Beuving daar dan staat met Tom Dicke (compositie en uitvoering) en Patrick Nederkoorn (uitvoering) aan zijn zijde - ook beiden Koningstheateracademie trouwens. Het lied maakt deel uit van hun gezamenlijke voorstelling over de belastingsdienst: Leuker kunnen we het niet maken. En die is nog te zien!

Kijk, lees en en beluister hier:
Jan Beuving
Kiki Schippers

Archief 2019