Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende weken verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019. Die zijn nu nog slechts (gedeeltelijk) te raadplegen.

Week 9 - 66. Het Nederlandstalige Lied

donderdag 07 maart 2019

Bij toeval kwam ik maandag terecht op de Podcast van De Dag (NPO Radio-1). Ik lees:
Elke werkdag hoor je bij De Dag gesprekken die nét even verder graven. Jurgen van den Berg en Lara Rense nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

De Dag #277 heeft als titel Waarom het zo goed gaat met Nederlandstalige muziek. Dat wekte natuurlijk mijn interesse. Ik lees:
Het gaat goed met Nederlandstalige muziek. Voor het eerst in vijftien jaar bestaat de top drie van de Qmusic Top 40 volledig uit Nederlandstalige nummers. Met radiopresentatoren Frits Spits (De Taalstaat) en Lucas van Leeuwen (Sterren.nl) werpen we een blik achter dit succes. "De nummers hebben één ding gemeen. Ze hebben allemaal internationale invloeden in zich", zegt van Leeuwen. En waarom is de doorlooptijd van hits tegenwoordig zo kort? Spits: "Het zijn steekvlammen en die doven heel snel." Bij een gesprek over Nederlandstalige muziek kan je niet om Nederhop heen. Spits en Van Leeuwen delen hun favoriete nummers. 




Frits Spits


Qmusic Top-40 zegt me niks en geeft me ook niet veel vertrouwen. Terecht, zo blijkt, want je verneemt meteen wat die Top-3 dan is: Als het avond is (Suzan & Freek), IJskoud (Nielson) en Hij is van mij (Kris Kross Amsterdam, Maan, Tabitha en Bizzey). De Top-3 is inderdaad wat ik ervan verwachtte – niet geschikt voor Gedicht Gedacht, zullen we maar zeggen en Spits blijft weliswaar vriendelijk, maar laat zijn bedenkingen ook afdoende doorklinken - en die liedjes nemen mijn twijfel niet weg of het wel zo goed gaat met de Nederlandstalige muziek. 

Oordeel zelf (en bekijk de fraaie clips erbij):
Als het avond is
IJskoud
Hij is van mij

Omdat Frits Spits - een van de meest aimabele mensen die ik ken - erbij zit, besluit ik toch de uitzending helemaal te beluisteren. De aankondiging belooft immers dat de gasten hun favoriete nummers zullen delen. Dat besluit pakt goed uit, want Frits komt al snel op dreef – Van Leeuwen komt er sowieso niet aan te pas, want Spits is zo deskundig op het gebied van het (niet alleen Nederlandstalige) lied en doet treffende uitspraken, ook over wat er is misgegaan met de radio-aandacht voor het literaire liedrepertoire.

Frits’ persoonlijke keuze verrast me. Niet die voor Huis van fluweel van Kommil Foo, want zijn waardering voor hun laatste album is zo groot dat hij het hele radioseizoen 2017-2018 elke week een lied van hen liet horen! Maar wel zijn twee andere voorkeuren: Veldhuis & Kemper met Zelfs nu je zwijgt en Anouk met Kom terug.

Oordeel zelf (idem met een mooie clip erbij: die van Kommil Foo):
Huis van fluweel
Zelfs nu je zwijgt
Kom terug

De betere Nederlandstalige muziek is gediend met ambassadeurs stelt Spits in de uitzending. Als die titel voor een iemand opgaat, is het wel voor hem!

Beluister de Podcast hier: #277.

Archief 2019