Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 9 - 62. I.M. Peter van Gestel [1/2]

zondag 03 maart 2019

Lezers van deze rubriek hebben inmiddels wel door dat ik er bijzonder blij mee ben dat ik in mijn werkplaats in het nieuwe huis – de benedenverdieping dus – alle boeken weer binnen handbereik heb, overzichtelijk (althans voor mij) verdeeld in categorieën als literatuur, neerlandistiek, theater, beeldende kunst, algemeen… 

Zojuist (zondagmiddag 3 maart) las ik dat afgelopen vrijdag schrijver Peter van Gestel is overleden. Hij werd 81 jaar. Ik ken zijn naam en las en heb zeker weten werk van hem, dus het eerste wat ik dacht: Van Gestel, dus ik moet zoeken tussen Gerhardt en Gezelle – dat kan slechter. Maar ook dacht ik meteen – en ik wist nog niet waarom – aan Peter van Straaten. 

Zo’n inval komt niet voor niets, dus zoek ik eerst bij de G, waar tientallen van zijn boeken staan, voornamelijk jeugdboeken. Ook Mariken, de jeugdbewerking (uit 1997) van Mariken van Nieumeghen zou er moeten staan – maar nee, die vind ik later terug bij de N, samen met andere Mariken-uitgaven.
 Dan dus op naar Peter van Straaten. O ja, Schuilen onder je schooltas natuurlijk, dat boek, uit 1979, rond Tom van negen (alleen met zijn moeder in de grote stad na de scheiding van zijn ouders), en, uit 1981, Joost of de domme avonturen van een slim jongetje
 Van die achterkant: 
Joost is een vrij klein jongetje van elf jaar. Zeer bijziend en met een wat hoge stem. Hij gaat gebukt onder zijn goede schoolresultaten en voelt zich een uitzondering. Hij heeft ontdekt dat iemand met alleen maar negens en tienen op zijn rapport niet voor vol wordt aangezien. Niet door de onderwijzer, niet door de andere kinderen, niet door zijn vader en moeder. 
En de meisjes? Die vinden hem een beetje mal. Ze letten niet op hem. Terwijl Joost zelf best op die meisjes let. 
Soms leert hij er toch eentje kennen. En dan beleeft hij opeens rare avonturen. In een groot, donker huis bijvoorbeeld, waar een heel wit meisje woont. Of tijdens een fietstocht, wanneer een meisje en Joost allebei tegelijk de weg kwijt zijn en samen verdwalen.
 Beide zijn rijk geïllustreerd door Peter van Straaten en daarom bij zijn verzameling gezet en niet bij Van Gestel. En ook met Mariken doe ik zijn plaats in mijn boekenkast tekort. Met dit stukje maak ik dat graag een beetje goed.

 

Archief 2019