Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 9 - 62. I.M. Peter van Gestel [1/2]

zondag 03 maart 2019

Lezers van deze rubriek hebben inmiddels wel door dat ik er bijzonder blij mee ben dat ik in mijn werkplaats in het nieuwe huis – de benedenverdieping dus – alle boeken weer binnen handbereik heb, overzichtelijk (althans voor mij) verdeeld in categorieën als literatuur, neerlandistiek, theater, beeldende kunst, algemeen… 

Zojuist (zondagmiddag 3 maart) las ik dat afgelopen vrijdag schrijver Peter van Gestel is overleden. Hij werd 81 jaar. Ik ken zijn naam en las en heb zeker weten werk van hem, dus het eerste wat ik dacht: Van Gestel, dus ik moet zoeken tussen Gerhardt en Gezelle – dat kan slechter. Maar ook dacht ik meteen – en ik wist nog niet waarom – aan Peter van Straaten. 

Zo’n inval komt niet voor niets, dus zoek ik eerst bij de G, waar tientallen van zijn boeken staan, voornamelijk jeugdboeken. Ook Mariken, de jeugdbewerking (uit 1997) van Mariken van Nieumeghen zou er moeten staan – maar nee, die vind ik later terug bij de N, samen met andere Mariken-uitgaven.
 Dan dus op naar Peter van Straaten. O ja, Schuilen onder je schooltas natuurlijk, dat boek, uit 1979, rond Tom van negen (alleen met zijn moeder in de grote stad na de scheiding van zijn ouders), en, uit 1981, Joost of de domme avonturen van een slim jongetje
 Van die achterkant: 
Joost is een vrij klein jongetje van elf jaar. Zeer bijziend en met een wat hoge stem. Hij gaat gebukt onder zijn goede schoolresultaten en voelt zich een uitzondering. Hij heeft ontdekt dat iemand met alleen maar negens en tienen op zijn rapport niet voor vol wordt aangezien. Niet door de onderwijzer, niet door de andere kinderen, niet door zijn vader en moeder. 
En de meisjes? Die vinden hem een beetje mal. Ze letten niet op hem. Terwijl Joost zelf best op die meisjes let. 
Soms leert hij er toch eentje kennen. En dan beleeft hij opeens rare avonturen. In een groot, donker huis bijvoorbeeld, waar een heel wit meisje woont. Of tijdens een fietstocht, wanneer een meisje en Joost allebei tegelijk de weg kwijt zijn en samen verdwalen.


Beide zijn rijk geïllustreerd door Peter van Straaten en daarom bij zijn verzameling gezet en niet bij Van Gestel. En ook met Mariken doe ik zijn plaats in mijn boekenkast tekort. Met dit stukje maak ik dat graag een beetje goed.

 

Archief 2019