Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn op deze site niet meer terug te lezen.
Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden:
de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad.

Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet meer uit
losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd;
begin juni laat ik ook die voorwaarde los: logboeken zjn voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

Wel besluit ik eind maart 2019 om, met terugwerkende kracht, de logboeken van 2019 te nummeren, zodat zij makkelijker terug te vinden zijn - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend
schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende.
Met de links hierna ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Week 8 - 61. Trumps bruiloftsgebakje

zaterdag 02 maart 2019“Plassekskunstenaar koopt op veiling bruiloftsgebakje van Donald Trump” luidden de koppen. Andres Serrano (1950) wordt, zo blijkt, in ons land nog altijd herinnerd als de Amerikaanse kunstenaar die in 1997 voor veel ophef zorgde met zijn tentoonstelling in het Groninger Museum, getiteld A History of Andres Serrano. Of beter gezegd: het was vooral het affiche dat het hem deed, met daarop een van de extreme foto’s uit series als Nomads & The KlanObjects of Desire & The UnbornThe Morgue en A History of Sex, waaruit die beruchte foto kwam, getiteld Leo’s Fantasy.


Leo's fantasie


Boze bewoners – niet alleen in Groningen, maar in alle provincies en steden – scheurden de afbeeelding kapot en protesten van religieuze organisaties zorgden ervoor dat gemeentes de affiches uit het straatbeeld verwijderden. Maar… ik kocht tijdens die expositie wel een exemplaar van een van de mooiste foto’s uit de vierdelige serie Budapest, getiteld The Model.  Ik ben er nog altijd blij mee. Op dit moment kijken wij waar we die een plek geven in ons nieuwe huis.
 

Budapest. The Model

Serrano is opnieuw in het nieuws dus, nu als “bruiloftsgebakjekunstenaar”. 
 Op een veiling, 7 februari jl. in Boston kocht hij een exemplaar van het chocoladetruffeltaartje (zie bovenste foto) dat in 2005 werd geserveerd bij het huwelijk van president Donald Trump en Melania. Dit inclusief de “met verspreide vetvlekken” kartonnen verpakking. Minstens een van de 350 gasten besloot destijds dus om het niet op te eten.
 

Foto uit serie Objects of Desire


Foto uit serie The Morque (= het Mortuarium)

 

Foto uit serie The Klan


Omgerekend betaalde Serrano € 1.640 voor het gebakje, acht keer de geschatte opbrengst. The Art Newspaper vroeg de kunstenaar wat hij ermee gaat doen. Serrano: “Je weet nooit wat kunstenaars van plan zijn! Tot ze ermee klaar zijn.”

Archief 2019