Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 8 - 61. Trumps bruiloftsgebakje

zaterdag 02 maart 2019“Plassekskunstenaar koopt op veiling bruiloftsgebakje van Donald Trump” luidden de koppen. Andres Serrano (1950) wordt, zo blijkt, in ons land nog altijd herinnerd als de Amerikaanse kunstenaar die in 1997 voor veel ophef zorgde met zijn tentoonstelling in het Groninger Museum, getiteld A History of Andres Serrano. Of beter gezegd: het was vooral het affiche dat het hem deed, met daarop een van de extreme foto’s uit series als Nomads & The KlanObjects of Desire & The UnbornThe Morgue en A History of Sex, waaruit die beruchte foto kwam.

Boze bewoners – niet alleen in Groningen, maar in alle provincies en steden – scheurden de afbeeelding kapot en protesten van religieuze organisaties zorgden ervoor dat gemeentes de affiches uit het straatbeeld verwijderden. Maar… ik kocht tijdens die expositie wel een exemplaar van een van de mooiste foto’s uit de vierdelige serie Budapest, getiteld The Model.  Ik ben er nog altijd blij mee. Op dit moment kijken wij waar we die een plek geven in ons nieuwe huis.
 

Budapest. The Model

Serrano is opnieuw in het nieuws dus, nu als “bruiloftsgebakjekunstenaar”. 
 Op een veiling, 7 februari jl. in Boston kocht hij een exemplaar van het chocoladetruffeltaartje (zie bovenste foto) dat in 2005 werd geserveerd bij het huwelijk van president Donald Trump en Melania. Dit inclusief de “met verspreide vetvlekken” kartonnen verpakking. Minstens een van de 350 gasten besloot destijds dus om het niet op te eten.
 

Omgerekend betaalde Serrano € 1.640 voor het gebakje, acht keer de geschatte opbrengst. The Art Newspaper vroeg de kunstenaar wat hij ermee gaat doen. Serrano: “Je weet nooit wat kunstenaars van plan zijn! Tot ze ermee klaar zijn.”

Archief 2019