Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. 

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2024202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 8 - 60. Bureauboek

vrijdag 01 maart 2019Dat boek met die kuttitel noemden Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes in 2015 hun scheldwoordenboek. Nu is er weer zo’n boek van hun hand dat je op je bureau moet leggen om er bij tijd en wijle enkele lemmata uit te lezen om daarna weer nagenietend aan het werk te gaan.
 Des duivels woordenboek heet het, een vertaling van de complete edities van de humoristische woordenboeken The Demon’s DictionaryThe Cynic’s Dictionary en The Devils Dictionary van de (ik citeert) veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, vrijbuiter, vrijdenker, publicist, journalist, columnist, feuilletonist, auteur van griezelverhalen en zeer menselijke oorlogsverhalen, vriend van Mark Twain en satiricus Ambrose Bierce (1842-1913).
 
Van de achterkant:
De klassieker Des duivels woordenboek van Ambrose Bierce is een verzameling van 1.851 cynische, satirische, aforistische en duivelse lemma's, die vanaf 1875 in diverse periodieken in Amerika verschenen. Het is meer dan alleen een woordenboek: de definities zetten je eerst op het verkeerde en dan op het juiste been en hebben in al die jaren nog niets aan kracht en scherpte ingeboet. Volgens Bierce zijn de lemma's bedoeld voor 'verlichte geesten die droge wijn boven zoete prefereren, verstand boven sentiment, en intelligentie boven humor'. Het is het meest vermakelijke van alle woordenboeken, en staat bomvol geestige wijsheden, en vol poëzie. Deze bijbel voor de cynicus, deze geruststelling voor de sarcast, kon eigenlijk uitsluitend vertaald worden door Bindervoet & Henkes.

Enkele voorbeelden dan maar!
Krankzinnig, bn. De overtuiging toegedaan dat anderen krankzinnig zijn;
Openbaring, zn. Er op latere leeftijd achter komen dat je een idioot bent; 
Pijn, zn. Een onaangename geestesgesteldheid die kan samenhangen met iets dat het lichaam wordt aangedaan, maar ook een zuiver mentale kwestie kan zijn, veroorzaakt door de voorspoed van een ander; 
Wraak, zn. De liefdesbrieven van je meisje naar je rivaal sturen als hij met haar getrouwd is.

Heerlijk boek!


Archief 2019