Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 8 - 60. Bureauboek

vrijdag 01 maart 2019Dat boek met die kuttitel noemden Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes in 2015 hun scheldwoordenboek. Nu is er weer zo’n boek van hun hand dat je op je bureau moet leggen om er bij tijd en wijle enkele lemmata uit te lezen om daarna weer nagenietend aan het werk te gaan.
 Des duivels woordenboek heet het, een vertaling van de complete edities van de humoristische woordenboeken The Demon’s DictionaryThe Cynic’s Dictionary en The Devils Dictionary van de (ik citeert) veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, vrijbuiter, vrijdenker, publicist, journalist, columnist, feuilletonist, auteur van griezelverhalen en zeer menselijke oorlogsverhalen, vriend van Mark Twain en satiricus Ambrose Bierce (1842-1913).
 
Van de achterkant:
De klassieker Des duivels woordenboek van Ambrose Bierce is een verzameling van 1.851 cynische, satirische, aforistische en duivelse lemma's, die vanaf 1875 in diverse periodieken in Amerika verschenen. Het is meer dan alleen een woordenboek: de definities zetten je eerst op het verkeerde en dan op het juiste been en hebben in al die jaren nog niets aan kracht en scherpte ingeboet. Volgens Bierce zijn de lemma's bedoeld voor 'verlichte geesten die droge wijn boven zoete prefereren, verstand boven sentiment, en intelligentie boven humor'. Het is het meest vermakelijke van alle woordenboeken, en staat bomvol geestige wijsheden, en vol poëzie. Deze bijbel voor de cynicus, deze geruststelling voor de sarcast, kon eigenlijk uitsluitend vertaald worden door Bindervoet & Henkes.

Enkele voorbeelden dan maar!
Krankzinnig, bn. De overtuiging toegedaan dat anderen krankzinnig zijn;
Openbaring, zn. Er op latere leeftijd achter komen dat je een idioot bent; 
Pijn, zn. Een onaangename geestesgesteldheid die kan samenhangen met iets dat het lichaam wordt aangedaan, maar ook een zuiver mentale kwestie kan zijn, veroorzaakt door de voorspoed van een ander; 
Wraak, zn. De liefdesbrieven van je meisje naar je rivaal sturen als hij met haar getrouwd is.

Heerlijk boek!


Archief 2019