Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 8 - 59. Ai Weiwei

donderdag 28 februari 2019


Bovenstaande afbeelding van het kunstwerk zette me meteen op het puntje van mijn stoel. Onderdeel van S.A.C.R.E.D., een tentoonstelling van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei, die op uitnodiging van het Nexus Instituut binnenkort naar Nederland komt. 
 

Hoe ver mag de kunstenaar gaan? Hoe ver moét hij gaan? Wat vermag de kunst in een tijd waarin dissidenten worden opgesloten en journalisten zonder pardon het land uit worden gezet? 
Op zaterdag 25 mei gaat Ai Weiwei in de aula van de Vrije Universiteit Amstrdam een publiek gesprek aan over de verantwoordelijkheid van de kunstenaar. Dit in het kader van de Nexus-lezing 2019. Titel: The Responsibilities of an Artist.


Uit het persbericht
In 2011 hielden de Chinese autoriteiten Ai Weiwei 81 dagen vast in de gevangenis, op grond van een valse beschuldiging van belastingfraude. Die ervaring werd de basis voor het kunstwerk S.A.C.R.E.D., een installatie van zes kijkdozen die Ai’s gevangenschap tonen op schaal. Het werk […] brengt de kijker in een buitengewoon ongemakkelijke positie. Precies dat is Ai’s kracht: hij strijdt tegen onrecht en weet daarbij de toeschouwer te engageren.[…] Met zijn enorm veelzijdige creativiteit en maatschappelijke engagement zet hij als een van de beroemdste en grootste kunstenaars van onze tijd vrijwel alles op het spel: hij werd gearresteerd, zijn paspoort werd ingenomen, en afgelopen zomer nog sloopten de Chinese autoriteiten zonder waarschuwing zijn studio in Beijing.

Er zijn nog kaarten!!!

Archief 2019