Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A-L en deel 2: M-Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 7 - 50. Kort verhaal [2/2]

dinsdag 19 februari 2019Anders dan hier voorspeld, won niet Merijn de Boer maar Maria Vlaar gisteravond de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste Nederlandstalige korte-verhalenbundel. De Vlaamse schrijver (geboren in 1964 en tevens literatuurrecensent / interviewer voor de Standaard en de biograaf van Joost Zwagerman) ontving een geldprijs van € 7683,44, welk bedrag door crowdfunding bijeen werd gebracht.

De jury, met onder anderen Thomas Heerma van Voss:
Diepe aarde bevat verhalen vol melancholie, maar ook inktzwarte samenlevingen vol narigheid in de nabije toekomst die zodanig aanschurken tegen de actualiteit dat ze niet ondenkbaar zijn. De verhalen grijpen thematisch op elkaar terug, en overtuigen niet alleen afzonderlijk, maar ook als geheel. Daarmee eert deze bundel het genre en blaast het nieuw leven in.

Ik had al plezier met haar bundel toen ik op pagina 5 las:
Alle verhalen in Diepe aarde zijn verzonnen. Iedere lezer die meent zichzelf of anderen te herkennen in een van de personages heeft meer fantasie dan de schrijver zelf.

Archief 2019