Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 7 - 51. Merel / Merol

woensdag 20 februari 2019In Trouw stond donderdag (14 februari) een interview met Merel Baldé, 28 jaar, afgestudeerd (in 2014) aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, cabaretière (ze probeert haar eerste programma uit) en musicalster (in Soldaat van Oranje). Al doet ze dus al veel, momenteel maakt zij ook furore als zangeres. Niet als Merel, maar als Merol. 
Vorig jaar, op Valentijnsdag, debuteerde zij met Ik wil een kind van jou (hier de videoclip) en zij had een grote hit met de opvolger, getiteld Lekker met de meiden (lees en kijk hier). Al ruim 3,6 miljoen keer beluisterd op Spotify
 Twee maanden geleden was er opeens Kerst met de Fam (lees en kijk hier) en nu, weer op Valentijnsdag, presenteerde zij Hou je bek en bef me (hier de videoclip).
 
 
Hoewel ik deze week twee van bovenstaande liedjes heb meegenomen in mijn rubriek Gedicht Gedacht, besef ik heus wel dat haar clips toch echt meer om te horen en te zien zijn dan om te lezen. Of zoals zij het zelf zegt: “Ik ben niet zo’n poëet. De schoonheid zit voor mij in letterlijke en directe teksten. Daardoor vallen ze ook op. De maatstaf is: ik moet me altijd een beetje schamen voor een liedje. Het moet een beetje schuren, ja.”

In het Trouw-interview dat Frank Hettinga met haar had, zegt hij dat haar lied hem doet denken aan bekende hiphopartiesten als 50 Cent en Flo Rida. Die rappen: I’ll let you lick the lollypop. Of: Can you blow my whistle baby. Baldé: 'Ja, het is leuk dat het een keer het meisje is dat zingt: Ik wil met je naar bed in plaats van de gast.'" […]
Hettinga: "50 Cent en N.E.R.D. omringen zich in hun videoclips met schaars geklede vrouwen die weinig aan de verbeelding overlaten. In Merols nieuwste video zijn het dansende jongens, enkel gehuld in zwarte ballenknijpers. Baldé grinnikt als ze de beelden toont. 'Ik ben écht niét preuts. Maar zelfs ik vond dit best ongemakkelijk.'"
Hettinga: "Ze noemt zichzelf niet activistisch. 'Ik zing over wat mij bezighoudt. Ja, het is autobiografisch', lacht ze. 'Ik heb ook weleens gedacht bij een gast: hou je bek en bef me. Dat stop ik dan in een liedje. Dat het per ongeluk feministisch is, vind ik natuurlijk top!'"

En aan het slot:
'Ik vind het leuk dat je nog niet hebt gevraagd of het allemaal een grote grap is. Een gimmick. Vaak is dat de eerste vraag. Dan denk ik: potverdikkie! Mijn liedjes zijn grappig en ik wil mezelf niet al te serieus nemen. Maar ik ben wel serieus over mijn liedjes. Een parodie ben je na twee maanden zat. Ik wil geen eendagsvlieg zijn.'

 

Archief 2019