Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 7 - 49. Kort verhaal [1/2]

maandag 18 februari 2019

 


Donderdag (14 februari) begon de Week van het Korte Verhaal. Er is, anders dan bij onder meer de Boekenweekde Poëzieweekde Maand van de Filosofie en de Maand van het Spannende Boek, geen geschenk aan verbonden, maar wel verscheen het prachtboek Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen, met daarin korte verhalen uit de wereldliteratuur, gekozen (met motivatie) door 21 Nederlandse auteurs.
 





Martin Michael Driessen koos het titelverhaal, van Ernest Hemingway, altijd zuinig op zijn woorden, Jessica Durlacher juist een schrijver van de lange korte adem: A.M. Homes. Ook Lydia Davis en Phil Klay zijn schrijvers van nu, terwijl ‘de klassieken’ evengoed ruim zijn vertegenwoordigd. Naast Hemingway onder anderen Italo Calvino, Edgar Allen Poe en Anton Tsjechov. 
O ja, en J.D. Salinger, gekozen door Alex Boogers. Maar de Erven Salinger verbieden werk van hem op te nemen in bloemlezingen. En dus staat er naast Boogers’ lovende woorden... helemaal niks!
 





Tijdens de Week van het Korte Verhaal - te weten vanavond (maandag 18 februari)! - wordt de J.M.A. Biesheuvel-prijs uitgereikt voor de beste korte-verhalenbundel van het jaar. Voor de vijfde editie komen drie auteurs in aanmerking, gekozen uit 31 ingezonden titels, te weten:
Merijn de Boer met De geur van miljoenen;
Gamal Fouad met De voorhuidenverzamelaar;
Maria Vlaar met Diepe aarde.


Merijn de Boer gaat de prijs winnen. Hoe ik dat weet? Dat weet ik niet, dat denk ik.

Archief 2019