Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 7 - 49. Kort verhaal [1/2]

maandag 18 februari 2019

 


Donderdag (14 februari) begon de Week van het Korte Verhaal. Er is, anders dan bij onder meer de Boekenweekde Poëzieweekde Maand van de Filosofie en de Maand van het Spannende Boek, geen geschenk aan verbonden, maar wel verscheen het prachtboek Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen, met daarin korte verhalen uit de wereldliteratuur, gekozen (met motivatie) door 21 Nederlandse auteurs.
 

Martin Michael Driessen koos het titelverhaal, van Ernest Hemingway, altijd zuinig op zijn woorden, Jessica Durlacher juist een schrijver van de lange korte adem: A.M. Homes. Ook Lydia Davis en Phil Klay zijn schrijvers van nu, terwijl ‘de klassieken’ evengoed ruim zijn vertegenwoordigd. Naast Hemingway onder anderen Italo Calvino, Edgar Allen Poe en Anton Tsjechov. 
O ja, en J.D. Salinger, gekozen door Alex Boogers. Maar de Erven Salinger verbieden werk van hem op te nemen in bloemlezingen. En dus staat er naast Boogers’ lovende woorden... helemaal niks!
 

Tijdens de Week van het Korte Verhaal - te weten vanavond (maandag 18 februari)! - wordt de J.M.A. Biesheuvel-prijs uitgereikt voor de beste korte-verhalenbundel van het jaar. Voor de vijfde editie komen drie auteurs in aanmerking, gekozen uit 31 ingezonden titels, te weten:
Merijn de Boer met De geur van miljoenen;
Gamal Fouad met De voorhuidenverzamelaar;
Maria Vlaar met Diepe aarde.

Merijn de Boer


Merijn de Boer gaat de prijs winnen. Hoe ik dat weet? Dat weet ik niet, dat denk ik.

Archief 2019