Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 4 - 32. Matena's Kronkels

vrijdag 01 februari 2019Helmert Woudenberg staat in zijn voorstelling (lees hier) voor een paneel met een illustratie van dit boek en had mij er ook al over verteld en er wat uit laten zien. Maar nu ligt het hier voor me: S. Carmiggelt. Kronkels, in beeld gebracht door Dick Matena

“Je komt in een soort tranche terecht als je het werk van Matena tot je neemt. Dat is een kwaliteit die ik in geen andere strip ben tegengekomen”, schrijft collega-tekenaar Joost Swarte als aanbeveling. Dat is een goede omschrijving voor Matena’s beeldbewerkingen van werk van Willem Elsschot (Kaas), Gerard Reve (De Avonden), Jan Wolkers (Kort Amerikaans) en nu dus Simon Carmiggelt, met een keuze uit de Kronkels die hij tussen 1946 en 1982 dagelijks in het Parool publiceerde. 

Over die Kronkels heb ik onlangs ook nog geschreven: lees hier.
En o ja, ik ben in het bezit van een echte Matena: lees hier (maar dat pas later!).

Archief 2019