Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug
naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links:
daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m G, deel 2: H t/m L,
deel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z),  2019 en 2018 en
de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 51 - Curieus Cabaret [2/4]

zaterdag 29 december 2018
De Peniskoker
, dat was de werktitel. Die naam zou de pan waarin hij staat te roeren een heel andere inhoud gegeven hebben. Maar hij vindt de titel uiteindelijk te gezocht en verandert die in De Brillenkoker.

Met hetzelfde genoegen waarmee dames hun tasjes volproppen met frutsels, lekkere geurtjes, papieren zakdoekjes en andere intieme benodigdheden, heeft Freek de Jonge dit boek gevuld met herinneringen, verhalen, liedjes en columns. Dat meldt de achterkant van het boek Het Damestasje (1987)
In het nawoord van zijn boek Losse Nummers (1992) zal Freek de Jonge later schrijven dat deze uitgave op dezelfde wijze tot stand is gekomen als de andere twee uit een serie van drie waarvoor het uitgangspunt is ‘dat alles wat erin staat een keer uitgesproken moest zijn’.

Het Damestasje is het eerste boek uit de reeks en Losse Nummers dus het derde en laatste. De tweede uitgave, uit 1990, kreeg als titel De Peniskoker – of nee, De Brillenkoker dus. Maar een dummy was er al wel gemaakt, met op de voorkant een tekening van hemzelf als uitgangspunt, gekozen uit drie:

Hij maakte er dus nog twee meer:Maar het werd uiteindenlijk een andere titel en een andere illustratie (en die was alleen qua idee van hemzelf):


Archief 2018