Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 2 - 17. Ganzen

donderdag 17 januari 2019


Duizenden ganzen vliegen elke ochtend en elke avond in V-vormige formaties en golvende linies over ons huis. Van de Biesbosch, waar ze overnachten, naar de grasmatten in de Alblasserwaard en sommige vliegen zelfs door naar de Oostvaardersplassen om daar te foerageren. In de winter is Nederland een echt ganzenland en deze streek het paradijs. Het is een waar genoegen hun tocht elke dag twee keer te kunnen volgen.Drie van de tellers, op een plek vlak bij ons huis 


Een paar maanden geleden telden 21 vogelaars ze en kwamen op een totaal van zevenentwintigduizend, voornamelijk kol- en canadaganzen  Jaren terug waren het er nog zestigduizend, dus dat geeft wel te denken.

Archief 2019