Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 3 - 23. I.M. Flip Broekman

woensdag 23 januari 2019Zijn bekendste cabaretlied nam ik al eens op in deze rubriek (lees hier), dus koos ik in Gedicht Gedacht voor een andere tekst, in 1979 geschreven (lees hier).

Hij is Flip Broekman die zondag plotseling overleed, pas 64 jaar oud. Broekman is, al vanaf halverwege de jaren zeventig, auteur van cabaretteksten (zoals voor Jenny Arean, Adèle Bloemendaal, Cabaret Don Quishocking en Lenette van Dongen) van radiosketches (zoals voor Spijkers met Koppen) en tv-teksten (zoals voor Sesamstraat) en van een groot aantal theaterstukken, waaronder jeugd- en familievoorstellingen (zoals de bewerking van Ja Zuster Nee Zuster), muziektheater (zoals Mozarts Don Giovanni, door Het Nederlands Blazers Ensemble) en toneel, zoals het meest recent Een goed mens, dat 22 februari, onder regie van Johan Doesburg, in première gaat, maar helaas zonder zijn aanwezigheid...
In de Volkskrant staat vandaag (woensdag 23 januari) deze overlijdensadvertentie van Jasons helden (naar een van zijn stukken: Jason en zijn helden). Met twaalf namen met wie Flip Broekman veelvuldig werkte, maar het hadden er honderden meer kunnen zijn: 

Archief 2019