Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 3 - 23. I.M. Flip Broekman

woensdag 23 januari 2019Zijn bekendste cabaretlied nam ik al eens op in deze rubriek (lees hier), dus koos ik in Gedicht Gedacht voor een andere tekst, in 1979 geschreven (lees hier).

Hij is Flip Broekman die zondag plotseling overleed, pas 64 jaar oud. Broekman is, al vanaf halverwege de jaren zeventig, auteur van cabaretteksten (zoals voor Jenny Arean, Adèle Bloemendaal, Cabaret Don Quishocking en Lenette van Dongen) van radiosketches (zoals voor Spijkers met Koppen) en tv-teksten (zoals voor Sesamstraat) en van een groot aantal theaterstukken, waaronder jeugd- en familievoorstellingen (zoals de bewerking van Ja Zuster Nee Zuster), muziektheater (zoals Mozarts Don Giovanni, door Het Nederlands Blazers Ensemble) en toneel, zoals het meest recent Een goed mens, dat 22 februari, onder regie van Johan Doesburg, in première gaat, maar helaas zonder zijn aanwezigheid...
In de Volkskrant staat vandaag (woensdag 23 januari) deze overlijdensadvertentie van Jasons helden (naar een van zijn stukken: Jason en zijn helden). Met twaalf namen met wie Flip Broekman veelvuldig werkte, maar het hadden er honderden meer kunnen zijn: 

Archief 2019