Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug
naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links:
daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m G, deel 2: H t/m L,
deel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z),  2019 en 2018 en
de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 50 - Curieus [U]

zaterdag 22 december 2018
Manon Uphoff (1962) houdt van gruwelijke sprookjes  en studeerde af op erotiek en gewelddadigheid, namelijk op het werk van Lewis Carroll en Markies de Sade. “De lekkerte van de rilling”, noemde zij haar fascinatie ooit en zij voegde er (in Humo, 1998) aan toe: “Ik heb besloten me absoluut niet meer te generen voor welke behoefte dan ook.”

Behoeftes dus. Begeerte (1995) is haar debuut, zo lees je overal, maar volgens mij was deze bibliofiele uitgave, in tweehonderd exemplaren verschenen bij Innocenti, er eerder: evenals Begeerte een verhalenbundel over lust en geweld. Vier verhalen. Over een keizerin die de koppen letterlijk laat rollen, over een man die zijn vrouw vermoordt, over een tot poep-eten gedwongen man en over… De Lotus van Zoetermeer

Archief 2018