Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. 

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2024202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 1 - 6. Top-100 Kunstverzamelaars

zondag 06 januari 2019

Citaat uit het bericht over de Top-100 van Nederlandse kunstverzamelaars, zoals gepubliceerd in het Parool (van 3 januari).

Prinses Beatrix, interieurontwerper Jan des Bouvrie en voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink behoren tot de honderd belangrijkste particuliere kunstverzamelaars van Nederland. Zij bezitten een collectie kunstvoorwerpen met een waarde van minimaal 750.000 euro. […] Andere prominente verzamelaars op de lijst zijn Martijn Sanders (directeur in ruste van het Concertgebouw) en zijn vrouw Jeannette, Joop van Caldenborgh (Museum Voorlinden), kunstenaar Henk Helmantel, cabaretier Hans Liberg, casting director Hans Kemna, ondernemers Erik Kessels, Alex Mulder en oud-minister Herman Heinsbroek. […] 
Alle soorten kunst zijn vertegenwoordigd, variërend van schilderijen en glaswerk tot fotografie, beelden, geïllustreerde boeken en manuscripten, blauw porselein en zilveren vogels, Afrikaanse etnografica, hedendaagse Chinese kunst, modernistisch design en toegepaste kunst. Ook is er een mooie verzameling zeventiende-eeuws Romeins en Europees glas en Nederlandse stillevens van 1650 tot heden, zoals in de collectie van medisch specialist Frans Willekens, net als schilderijen, tekeningen, aquarellen en prenten van Co Westerik bij de collectie van Frank Verhallen. […]
Volgens Stichting Kunstweek verzamelen veel mensen vanuit een passie en is hun collectie dan ook samengesteld op basis van persoonlijke fascinaties. De meeste verzamelaars zijn 'eigenzinnige denkers en doeners', vaak ondernemers, juristen en artsen.

Aangezien ik dit najaar een belangrijk deel van mijn collectie heb verkocht, hoort de naam van deze eigenzinnige denker en doener niet meer op die lijst thuis, waarvan acte. 

Archief 2019