Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 1 - 6. Top-100 Kunstverzamelaars

zondag 06 januari 2019

Citaat uit het bericht over de Top-100 van Nederlandse kunstverzamelaars, zoals gepubliceerd in het Parool (van 3 januari).

Prinses Beatrix, interieurontwerper Jan des Bouvrie en voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink behoren tot de honderd belangrijkste particuliere kunstverzamelaars van Nederland. Zij bezitten een collectie kunstvoorwerpen met een waarde van minimaal 750.000 euro. […] Andere prominente verzamelaars op de lijst zijn Martijn Sanders (directeur in ruste van het Concertgebouw) en zijn vrouw Jeannette, Joop van Caldenborgh (Museum Voorlinden), kunstenaar Henk Helmantel, cabaretier Hans Liberg, casting director Hans Kemna, ondernemers Erik Kessels, Alex Mulder en oud-minister Herman Heinsbroek. […] 
Alle soorten kunst zijn vertegenwoordigd, variërend van schilderijen en glaswerk tot fotografie, beelden, geïllustreerde boeken en manuscripten, blauw porselein en zilveren vogels, Afrikaanse etnografica, hedendaagse Chinese kunst, modernistisch design en toegepaste kunst. Ook is er een mooie verzameling zeventiende-eeuws Romeins en Europees glas en Nederlandse stillevens van 1650 tot heden, zoals in de collectie van medisch specialist Frans Willekens, net als schilderijen, tekeningen, aquarellen en prenten van Co Westerik bij de collectie van Frank Verhallen. […]
Volgens Stichting Kunstweek verzamelen veel mensen vanuit een passie en is hun collectie dan ook samengesteld op basis van persoonlijke fascinaties. De meeste verzamelaars zijn 'eigenzinnige denkers en doeners', vaak ondernemers, juristen en artsen.

Aangezien ik dit najaar een belangrijk deel van mijn collectie heb verkocht, hoort de naam van deze eigenzinnige denker en doener niet meer op die lijst thuis, waarvan acte. 

Archief 2019