Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 0 - 4. Als tranen stromen

vrijdag 04 januari 2019

 

Prachtige nieuwe cd van Marianne Faithfull, in december werd de Engelse zangeres 72 jaar. De titel: Negative Capability. Vooral zo verrassend omdat zij er As Tears Go Bye weer op zingt. As Tears Go Bye, bij optredens ingeleid met: “The damn song that started it all.”
Zij zong het lied, voor haar geschreven door Mick Jagger en Keith Richards, voor het eerst in 1964, toen ze 18 jaar was. (Luister hier.) 
 Met Jagger had ze in die tijd een liefdesrelatie, hoewel zij toen al was getrouwd en moeder was. De breuk met Jagger, kort nadat zij een miskraam kreeg, maakte een junk van haar. Jaren leefde zij op straat en toen zij was afgekickt van haar drugsverslaving gaf vooral haar zangstem uiting aan de strijd die zij had moeten leveren: van lieflijk nieuwsgierig naar het leven dat lonkt, naar rauw wantrouwend door wat haar in de tussenliggende jaren overkwam.Als veertiger, twintig jaar later en inmiddels afgekickt, zong zij het lied toch weer (op de cd Strange Weather, uit 1987). (Luister hier.) 

En nu, wéér dertig jaar later, dus opnieuw op deze geweldige cd, gemaakt met Nick Cave, die op de meeste songs meezingt.(Luister hier.) Prachtig.

Voor de rubriek Gedicht Gedacht bewerkte ik de tekst in het Nederlands. Geen vertaling, maar een persoonlijke impressie. (Lees hier.)

 

Archief 2019