Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 0 - 2. AFdH

woensdag 02 januari 2019

Ik ben abonnee van AFdH, de Twents-Achterhoekse uitgever van de boeken van A.L. Snijders (zie ook hier) en andere titels, zoals in 2019 werk van Jaap Scholten en “een zeer verrassende lijvige roman” waarover Paul Abels (uitgever) en Martien Frijns (boekontwerper) nog niet meer kwijt willen. 

Als nieuwjaarsgeschenk sturen Abels & Frijns [*] de novelle Malterfoske van de Groningse schrijver Lammert Voos: een novelle over zeven generaties Groningse armoedzaaiers op de klei.
Van de achterkant: 
Er is incest, armoede, ziekte, uitbuiting, uitzichtloosheid. De bewoners van het buurtschap Malterfoske zitten vastgeklonken aan hun DNA, hun geboortegrond en de tijd. Lammert Voos schildert onbarmhartig het harde leven van een geslacht van boerenarbeiders, schippers, klompenmakers, pooiers en dienstmeiden. […] Malterfoske is een ontluisterend verhaal over een geslacht van sloebers in een godvergeten land, een confronterend sprookje dat voor een (te) flink deel zijn wortels heeft in de historische werkelijkheid.

Prachtig cadeau!

[*] 
Een inhoudelijk sterk boek met veel aandacht voor fraaie illustratie, dat moet het kenmerk zijn van het fonds van aFdH. “De interactie tussen auteur en vormgever is dus belangrijk”, zegt Frijns. Boeken maken voor een relatief kleine groep fijnproevers. “Van de massa moeten wij het niet hebben,” zegt Abels, “en trouwens, ik begrijp de massa ook niet zo goed.” Hij en Frijns zijn meer van het clubgevoel. Ze bedachten een systeem van abonnees, waarbij liefhebbers van de boeken van AFdH voor 85 euro per jaar gegarandeerd drie titels krijgen opgestuurd. [En dus nog ter verrassing dit nieuwjaarsgeschenk, FV.] Inmiddels heeft de uitgeverij zo’n tweehonderdvijftig abonnees, die vooraf niet weten welke drie boeken ze dan krijgen. Kwestie van vertrouwen. Abels: “Mooi toch? Ik vind het bijna aandoenlijk dat de mensen op onze bruine en blauwe ogen geloven dat het een mooi en goed boek wordt.” 
[Uit een interview uit 2015.] 

Archief 2019