Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 0 - 2. AFdH

woensdag 02 januari 2019

Ik ben abonnee van AFdH, de Twents-Achterhoekse uitgever van de boeken van A.L. Snijders (zie ook hier) en andere titels, zoals in 2019 werk van Jaap Scholten en “een zeer verrassende lijvige roman” waarover Paul Abels (uitgever) en Martien Frijns (boekontwerper) nog niet meer kwijt willen. 

Als nieuwjaarsgeschenk sturen Abels & Frijns [*] de novelle Malterfoske van de Groningse schrijver Lammert Voos: een novelle over zeven generaties Groningse armoedzaaiers op de klei.




Van de achterkant: 
Er is incest, armoede, ziekte, uitbuiting, uitzichtloosheid. De bewoners van het buurtschap Malterfoske zitten vastgeklonken aan hun DNA, hun geboortegrond en de tijd. Lammert Voos schildert onbarmhartig het harde leven van een geslacht van boerenarbeiders, schippers, klompenmakers, pooiers en dienstmeiden. […] Malterfoske is een ontluisterend verhaal over een geslacht van sloebers in een godvergeten land, een confronterend sprookje dat voor een (te) flink deel zijn wortels heeft in de historische werkelijkheid.

Prachtig cadeau!

[*] 
Een inhoudelijk sterk boek met veel aandacht voor fraaie illustratie, dat moet het kenmerk zijn van het fonds van aFdH. “De interactie tussen auteur en vormgever is dus belangrijk”, zegt Frijns. Boeken maken voor een relatief kleine groep fijnproevers. “Van de massa moeten wij het niet hebben,” zegt Abels, “en trouwens, ik begrijp de massa ook niet zo goed.” Hij en Frijns zijn meer van het clubgevoel. Ze bedachten een systeem van abonnees, waarbij liefhebbers van de boeken van AFdH voor 85 euro per jaar gegarandeerd drie titels krijgen opgestuurd. [En dus nog ter verrassing dit nieuwjaarsgeschenk, FV.] Inmiddels heeft de uitgeverij zo’n tweehonderdvijftig abonnees, die vooraf niet weten welke drie boeken ze dan krijgen. Kwestie van vertrouwen. Abels: “Mooi toch? Ik vind het bijna aandoenlijk dat de mensen op onze bruine en blauwe ogen geloven dat het een mooi en goed boek wordt.” 
[Uit een interview uit 2015.]



 

Archief 2019