Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 0 - 3. Appeltjesgroen en Brandweerrood

donderdag 03 januari 2019In Den Helder is ophef ontstaan over de nieuwe kleur van het huis van inwoonster Ineke van Amersfoort: zij liet het appeltjesgroen schilderen. Buren zeggen dat ze er last van hebben; vooral als de zon erop staat en het groen in de huiskamers reflecteert.

In de wijk waar Van Amersfoort woont, staan meer huizen met een kleur. Na zalmroze en turquoise vond zij het tijd om haar huis groen te schilderen. De buurt en de gemeente eisen dat het huis in een andere kleur wordt geschilderd. Het appeltjesgroen zou niet passen in het karakter van de wijk.

Buurtbewoners vinden de kleur te hard en willen liever pastelkleuren in de wijk. Van Amersfoort is het daar niet mee eens: "Het is gewoon willekeurig", zegt ze. "Rood mag, blauw mag, geel mag. Dan mag appeltjesgroen ook."

Toch staat de gemeente erop dat de kwast er overheen gaat. Later vandaag heeft Van Amersfoort een laatste gesprek met de gemeente om te pleiten voor haar groene huis. Na zes weken komt de omgevingscommissie, die gaat over het kleurbeleid in de wijk, met een definitieve uitspraak.Ik maakte dezelfde ophef mee toen ik mijn huis in de Rosmalense wijk Kattenbosch brandweerrood liet verven en het vanaf dat moment omdoopte tot Het Rode Huis. De eerste meters verf waren nog niet droog toen buurtbewoners al aan de deur stonden om mee delen dat dit toch echt niet de bedoeling kon zijn. En toen ik antwoordde dat dit toch echt wèl ging gebeuren, stond binnen een dag de gemeente op de stoep en liet de werkzaamheden stilleggen. Op Kattenbosch immers, zo vertelde de ambtenaar, waren slechts drie kleuren toegestaan: grijs, bruin en nog bruiner. 

Tijd voor een rondje door de wijk: lange de witte huizen, het blauwe, het rode – weliswaar donkerder, maar toch rood. Hoezo slechts de keuze uit drie kleuren? De ambtenaar vertrok en liet bezwaarmakers en mij al binnen een week weten dat van een verbod geen sprake kon zijn, omdat er eerder ook geen bezwaar is gemaakt tegen die andere kleuren. Sindsdien werd het contact in de buurt er niet beter op.

De bewoners van twee huizen verder houden ervan een brandje verder op te stoken en besloten onmiddellijk om hun huis nummerbordgeel te verven. Achter de voordeur stonden ze te popelen tot de eerste klagers zouden aanbellen, maar… niemand kwam. 
 Ik wens Ineke van Amersfoort ook de meer rekkelijke in plaats van precieze gemeenteambtenaren toe. En misschien wat méér wijkgenoten die zich solidair verklaren en nu al aankondigen hun huizen binnenkort brandweerrood en nummerbordgeel te schilderen. RAL-nummers zijn op aanvraag gretig beschikbaar!

Archief 2019