Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 52 - Spraakmakers

maandag 31 december 2018Oudejaarsochtend te gast in het NPO-Radio-1-programma Spraakmakers om de Oudejaarsconference als Nederlandse traditie (al sinds de 18de eeuw) te duiden. Via De Klucht De bruiloft van Kloris en Roosje (sinds 1707) naar de radioconferences van Wim Kan (vanaf 1954) en de televisieconferences van Seth Gaaikema (vanaf 1969), diezelfde Wim Kan (vanaf 1973) en zijn opvolgers Freek de Jonge (vanaf 1982) en Youp van ’t Hek (1989) tot aan Marc-Marie Huijbregts (vanavond). Over meer kanalen, waarbij het monopolie van de VARA concurrentie kreeg van de commerciële omroepen (met Javier Guzman, Guido Weijers en anderen), tot terug in de tijd met traditionele vormen (de radioconference van Vincent Bijlo) en nieuwe namen (zoals Claudia de Breij), tot aan nieuwe dagen (de eindejaars-, de nieuwjaars- en de Sinterklaasconference), tot aan andere vormen (zoals gelegenheidsformaties rond Erik van Muiswinkel) en nieuwe invalshoeken (zoals de keuze voor Herman Finkers en Theo Maassen). 
Maar ook ging het ruimschoots over de regionale oudejaarsconferences die aan populariteit winnen. Dit jaar waren er maar liefst drieëntwintig: van Doetinchem met Frans Miggelbrink) tot aan Kaag en Braasem met Patrick Deters)  Ook Deters en Miggelbrink praatten deze maandag mee, evenals natuurlijk Patrick Nederkoorn, want hij - mijn oud-student aan de Koningstheaterakademie - was Spraakmaker van de dag.

Op de foto aan tafel: van links naar rechts van mij: Patrick Deters, Frans Miggelbrink, Spraakmakers-presentator Carl-Johan de Zwart en Patrick Nederkoorn. 

Archief 2018