Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 52 - Spraakmakers

maandag 31 december 2018



Oudejaarsochtend te gast in het NPO-Radio-1-programma Spraakmakers om de Oudejaarsconference als Nederlandse traditie (al sinds de 18de eeuw) te duiden. Via De Klucht De bruiloft van Kloris en Roosje (sinds 1707) naar de radioconferences van Wim Kan (vanaf 1954) en de televisieconferences van Seth Gaaikema (vanaf 1969), diezelfde Wim Kan (vanaf 1973) en zijn opvolgers Freek de Jonge (vanaf 1982) en Youp van ’t Hek (1989) tot aan Marc-Marie Huijbregts (vanavond). Over meer kanalen, waarbij het monopolie van de VARA concurrentie kreeg van de commerciële omroepen (met Javier Guzman, Guido Weijers en anderen), tot terug in de tijd met traditionele vormen (de radioconference van Vincent Bijlo) en nieuwe namen (zoals Claudia de Breij), tot aan nieuwe dagen (de eindejaars-, de nieuwjaars- en de Sinterklaasconference), tot aan andere vormen (zoals gelegenheidsformaties rond Erik van Muiswinkel) en nieuwe invalshoeken (zoals de keuze voor Herman Finkers en Theo Maassen). 
Maar ook ging het ruimschoots over de regionale oudejaarsconferences die aan populariteit winnen. Dit jaar waren er maar liefst drieëntwintig: van Doetinchem met Frans Miggelbrink) tot aan Kaag en Braasem met Patrick Deters)  Ook Deters en Miggelbrink praatten deze maandag mee, evenals natuurlijk Patrick Nederkoorn, want hij - mijn oud-student aan de Koningstheaterakademie - was Spraakmaker van de dag.

Op de foto aan tafel: van links naar rechts van mij: Patrick Deters, Frans Miggelbrink, Spraakmakers-presentator Carl-Johan de Zwart en Patrick Nederkoorn. 

Archief 2018