Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 48 - Curieus [D]

zondag 02 december 2018Het was een literaire grap. Twee niet bestaande doctorandi vroegen dichters of zij werk wilden afstaan voor een bloemlezing. Die zou verschijnen bij het 25-jarig jubileum van de Rooms-Katholieke lerarenopleiding Sint Dominicus Fitus in Nijmegen. Die bestaat evenmin. De dichters moesten afzien van "enige financiële tegemoetkoming", zodat van de verkoop van de bundel "onze kapel" kon worden gerenoveerd. Die kapel - u snapt het al. 

Meer dan honderd dichters reageerden en die reacties, variërend van afwijzing of toestemming – in eerste, tweede of derde instantie – tot woedende tirades, zijn in de bundel opgenomen. 
Vijftien Nederlandse dichters zagen de humor daar niet van in en lieten, op grond van schending van auteursrecht en briefgeheim, beslag leggen op het boek bij Uitgeverij Tabula en bij boekhandels die het boek verkochten.  

Hieronder de brief die Gerrit Komrij naar aanleiding van de invitatie schreef:
 Archief 2018