Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar
de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m G, deel 2: H t/m Ldeel 3: M t/m R, en
deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 48 - Curieus [D]

zondag 02 december 2018Het was een literaire grap. Twee niet bestaande doctorandi vroegen dichters of zij werk wilden afstaan voor een bloemlezing. Die zou verschijnen bij het 25-jarig jubileum van de Rooms-Katholieke lerarenopleiding Sint Dominicus Fitus in Nijmegen. Die bestaat evenmin. De dichters moesten afzien van "enige financiële tegemoetkoming", zodat van de verkoop van de bundel "onze kapel" kon worden gerenoveerd. Die kapel - u snapt het al. 

Meer dan honderd dichters reageerden en die reacties, variërend van afwijzing of toestemming – in eerste, tweede of derde instantie – tot woedende tirades, zijn in de bundel opgenomen. 
Vijftien Nederlandse dichters zagen de humor daar niet van in en lieten, op grond van schending van auteursrecht en briefgeheim, beslag leggen op het boek bij Uitgeverij Tabula en bij boekhandels die het boek verkochten.  

Hieronder de brief die Gerrit Komrij naar aanleiding van de invitatie schreef:
 Archief 2018