Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 43 - Fritzi, niet Frederike

vrijdag 02 november 2018



In een paar weken tijd: de (herziene en aangevulde) biografie van J.J. Slauerhoff, de biografie van Frans Kellendonk en nu ook de biografie van F. Harmsen van Beek (1927-2009), verhalenschrijver, beeldend kunstenaar en dichter. Zij kwam pas één keer aan bod in mijn rubriek Gedicht Gedacht. Lees hier.

Ik was bij mijn uitgever en hoorde dat de auteur, Maaike Meijer, de redactie van De Bezige Bij heeft bijgebracht dat je niet langer mag zeggen ‘Fritzi’ Harmsen van Beek, want die koosnaam was voorbehouden aan intimi. “Als vrienden W.F. Hermans ‘Willempje’ noemden, spreken lezers toch ook niet van ‘Willempje Hermans’." Helemaal mee eens.

Een van de twee motto’s van deze biografie – het andere is een citaat van Anton Koolhaas over haar – is het prachtige gedicht Het distelzaad van Ida Gerhardt. Dat lees je hier. 

Archief 2018