Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 42 - Veiling Westerik [2]

donderdag 25 oktober 2018

Vandaag (27 oktober) in het Brabants Dagblad (door Peter de Bruijn):

Verhallen uit Rosmalen zet 140 Westeriks op veiling: ‘20.000 euro voor Zelfportret met vrouwen’.

ROSMALEN - 140 prenten, tekeningen en aquarellen gaan maandag onder de hamer. Kunstverzamelaar Verhallen uit Rosmalen neemt met pijn in het hart afscheid van zijn ‘Westeriks’.



“Ik kan zijn werk op zolder zetten of er iemand anders blij mee maken. Het is een keuze”, aldus kunstverzamelaar Frank Verhallen uit Rosmalen. Ongeveer 140 schilderijen, etsen, gravures en affiches van de Rotterdamse schilder-tekenaar en graficus Co Westerik worden maandag geveild bij veilinghuis Adams in Amsterdam. De prenten, tekeningen en aquarellen hingen jarenlang in woonhuis/galerie ‘Het Rode Huis’ in Rosmalen. “De muren waren van boven tot onder ‘behangen’ met Westeriks”, zegt schrijver en kunstverzamelaar Verhallen.

‘Werk zou in museum moeten hangen’
”We gaan verhuizen”, legt hij uit. “Er gaan vijftig Westeriks mee. Daar kan ik geen afstand van doen. Ze krijgen een plaatsje in onze nieuwe woning. De rest wordt dus geveild.” Het topstuk dat maandag onder de hamer gaat is ‘Zelfportret met Vrouwen’ uit 1946; het eerste officiële schilderij van Westerik. ,,Daar is het startbedrag van 20 duizend euro al voor geboden, maar het werk gaat meer opbrengen”, voorspelt Verhallen. ,,Het schilderij zou in een museum moeten hangen.”
 



Onder de 140 werken zijn ook betaalbare veilingstukken. “Het is niet meer van de elite. Iedereen die het werk van Westerik mooi vindt, kan bieden. Een affiche begint met een openingsbod van tien euro.” Verhallen: “Mijn eerste werkje van Westerik kostte in 1983 tweehonderd gulden. Die zal ik nooit wegdoen. Ik was 35 jaar geleden zo blij dat er bij mij een ‘Westerik’ aan de muur hing. Ik bleef ernaar kijken.”

Sombere gedachten
Verhallen schreef een boek over de beeldende kiunstenaar. In zijn kunst zit een emotie en gevoel; pijn, verdriet of woede. Ik ben zelf ook een gevoelig mens. Co was een emotionele man met sombere gedachten. Die schilderde hij als het ware van zich af."

De kunstenaar overleed onlangs op 94-jarige leeftijd. “Ik wilde pas na zijn dood een flink deel van zijn werk veilen. Co kwam wel eens in Rosmalen. Stond hij naar zijn eigen gouache te kijken. Zei: Wow, dat heb ik toch wel erg goed gedaan. We zijn bevriend geraakt. Ik mocht bijvoorbeeld in zijn atelier komen. Dat is toch de heilige ruimte van een kunstenaar.”

Zondag tussen 14.00 uur en 17.00 uur is de verzameling nog één keer te zien tijdens de kijkdag bij veilinghuis Adams aan de Herengracht 458 in Amsterdam. Zie www.adamsamsterdam.com

Archief 2018