Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 40 - Biesheuvel

zaterdag 13 oktober 2018



Net als veel andere kijkers, zo lees ik overal, wist ik niet goed raad met het optreden van Maarten en Eva Biesheuvel bij De Wereld Draait Door van dinsdag 9 oktober. Ik kijk geen televisie, maar De Liefste wees me op dit interview, omdat zij wist dat ik Verhalen uit het gekkenhuis lees, het boek dat de aanleiding was voor het tv-gesprek. En dus keek ik de uitzending terug.
 



Maarten Biesheuvel, 79 jaar, zat het afgelopen jaar weer langer dan zes maanden in een gesloten inrichting vanwege zijn manische-depressies, waaraan hij al sinds 1964 lijdt. Dat was zelfs in dit tien-minuten optreden zichtbaar, want we zagen zijn stemmingen heen en weer schieten van paniekerig tot ontroerd, gejaagd tot ontspannen en ernstig tot vrolijk. Hij zat enorm te trillen (door medicijngebruik) en plukte voortdurend aan zijn haren, waardoor zijn kapsel alle kanten op sprong.




Naast hem zijn onafscheidelijke Eva Biesheuvel-Güttlich, ook 79 jaar en inmiddels ernstig misvormd door de ziekte van Bechterev. Uniek tv-moment, maar toch… Moet je dit wel laten zien? En wiens idee was het: de uitgever die het boek wil promoten of toch de DWDD-redactie zelf? En als het de uitgever was, waarom dan geen bevriende auteur gestuurd, die bevlogen over de gekke, maar grote collega-schrijver kan vertellen?

Maarten ’t Hart bijvoorbeeld. In Volkskrant-magazine vertelden Eva & Maarten Biesheuvel eind september dat zij al vijftien jaar geen contact meer hebben met hun voormalige vriend. Biesheuvel: “Hij is bang voor me. Maarten en ik hebben zo veel samen gedaan. Nu is hij bang van me.” Eva: “Die vriendschap is afgelopen. Door een aanvaring tijdens een manische aanval is Maarten ’t Hart bang voor Maarten geworden. Zo spijtig, ze waren heel lang goede vrienden.”
Maarten ‘t Hart las het die zaterdag ook en besloot de volgende middag naar Boekhandel Kooyker te lopen in hun beider woonplaats Leiden. Daar was de boekpresentatie. Hoewel ’t Hart bomvolle recepties liever mijdt, wilde hij toch even laten weten dat de vriendschap wat hem betreft niet “afgelopen” is. Hij liep naar Biesheuvel, nam zijn muts af en schudde zijn oude vriend de hand. Lachend keken ze elkaar aan, beiden geraakt door de bijzondere ontmoeting, voor het eerst na vijftien jaar. Dat leverde deze prachtige foto op:
 

 

Terug naar DWDD. Eva vertelde over de verhalenbundel, waarin ook een paar niet eerder gepubliceerde (heel) korte verhalen (van na 2008, toen Biesheuvels Verzameld werk verscheen) staan, evenals een verhalend gedicht (lees hier) en enkele briefjes die hij haar vanuit de inrichting schreef en die onderdeel uitmaken van de inleiding van het nieuwe boek. Die briefjes las hij aan tafel van briefjes voor. Zoals dit bericht:

Lieve Eva,
Het gaat nu veel beter met me. Take every day I 
or II showers, douches. Ik zal boodschappen voor 
je doen en ga om tien uur ’s avonds naar bed. Om 
tien uur naar bed. Televisie liefst weg. De klok, Eva 
Tiktaktiktaktiktaktiktak. Darling, haal me hier gauw weg. Ik 
houd het niet uit.
Je Maarten 
Ik houd het hier niet uit!

Voor de impact van die smeekbede - Darling, haal me hier gauw weg. [...] Ik houd het hier niet uit! - heb ik aan het boek meer dan genoeg!

Archief 2018