Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 40 - Varken

woensdag 10 oktober 2018






Gisteren in het Amsterdamse Westerpark onthuld: Ode aan het varken, het metalen kunstwerk van kunstenares Jantien Mook. Zeven meter lang en vier meter hoog, dus heel wat groter dan een echt varken en met de achterpoten van de grond om plezier en vrijheid uit te stralen. 

Het beeld is gefinancierd door meer dan 130 Europese dierenwelzijnsorganisaties (waaronder Wakker Dier en Varkens in Nood) en de Partij voor de Dieren. Doel: binnen een jaar een miljoen handtekeningen ophalen, zodat de Europese Commissie verplicht is zich uit te spreken over het houden in kooien van landbouwdieren als zeugen, legkippen, kalveren en eenden. Daar moet immers een eind aan komen, vinden de initiatiefnemers.

Voor de varkenshouderij willen de dierenorganisaties een Europees verbod op de kraamkooi: een smalle, metalen constructie waarin een zeug zit opgesloten. In sommige landen zijn deze kooien verboden, maar in Nederland juist zeer gebruikelijk.

In een commentaar op het burgerinitiatief spreekt het vakblad van de Nederlandse varkenshouderij, van “de zoveelste campagne tegen de gangbare veehouderij waarin emotie vermengd wordt met vooropgestelde meningen”. 

Het beste argument, lijkt me: wat je vindt in combinatie met wat je voelt! Ja toch, beste lezer? Want jij eet daarom toch ook allang geen varken meer? 
 

 
 

Archief 2018