Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar
de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en
deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 40 - De tijd in kleur

dinsdag 09 oktober 2018Prachtig boek: De tijd in kleur. De jonge Braziliaanse Marina Amaral (1994) gaf tweehonderd historische zwart-witfoto’s van de afgelopen honderd jaar kleur, waardoor je met de ogen van nu naar de tijd van toen kijkt. Vaak iconische foto’s, zoals deze van de beroemde kus op Times Square na de overwinning op Japan. 
 

Niet alles kon: een afbeelding van lijken in Auschwitz was in zwart-wit al schokkend, maar in kleur… Sommige foto’s vroegen om enorm veel research, zoals het raadplegen van deskundigen over de kleuren van uniformen met lintjes; voor die van wanden en tapijten maakte zij haar eigen keus. Zoals een jas een bepaalde kleur geven omdat die het beste werkt tegen de achtergrond. 
 Amaral is niet bang beschuldigd te worden van geschiedvervalsing. Niet voor niets maakte zij dit boek samen met de Britse historicus Dan Jones (1981), die alle foto’s voorziet van een verhaal dat de foto in zijn context en in tijd plaatst. Bovendien is bekend dat zij altijd werkt op het snijvlak van geschiedenis en kunst.
Amaral, die de foto’s pixel voor pixel inkleurde: "We kunnen best beide versies bekijken en waarderen wat elke te bieden heeft. We hoeven niet te kiezen. De originelen worden niet beschadigd tijdens het proces, dus we kunnen de ingekleurde versie hebben en de zwart-witte gewoon houden."

Archief 2018