Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 40 - Kooiman I.M

maandag 08 oktober 2018



Lees in de maandagse Volkskrant (8 oktober) dat Dirk Ayelt Kooiman is overleden op 2 oktober en dat de uitvaartplechtigheid inmiddels heeft plaatsgevonden. Hoewel nog geen krant aandacht heeft gewijd aan zijn dood, weet ik toch echt zeker dat het de schrijver Dirk Ayelt Kooiman (1946) betreft, auteur van film- en tv-scrips en van een twintigtal romans en novelles, waaronder zijn bekendste: Montyn (1982), geïnspireerd op de oorlogsjaren van schilder Jan Montyn, die hij hiervoor een aantal keren interviewde. 

Kooiman, in 1974 medeoprichter van het literaire tijdschrift De Revisor, maakte in 1984 deel uit van de jury van de Multatuliprijs. Ik las dit weekeinde dat studenten Nederlands niet meer (hoeven te) weten wie Multatuli is. Ook van Kooiman zullen ze wel nooit hebben gehoord.

In haar weekcolumn in het Brabants Dagblad had Marjan Berk het woensdag (3 oktober) over de musical Was getekend Annie M.G. Schmidt, gebaseerd op de biografie Anna van Annejet van der Zijl. Vol met “de liedjes die Harry Banning zo meesterlijk van muziek heeft voorzien”. Harry Banning? Ja, dat staat er. 

Berk is geboren in 1932, Bannink (!) in 1929... Studenten van twintig weten niet meer wie negentiende-eeuwer Multatuli was, maar deze oudere weet niet eens meer hoe de leeftijdgenoot heette met wie ze zelf op het podium stond. Dat lijkt me triester. 

Toen Leo Vromans dochter vlak voor de dood van haar vader tegen hem snotterde dat zij hem erg zou gaan missen, was hij verbaasd, want hij blééf toch bij haar door al zijn boeken!
De tekst boven de overlijdensadvertentie van Dirk Ayelt Kooiman luidt: “Is er nog tijd om mijn boek te voltooien?” Hopelijk heeft ook hij aan zijn rijke oeuvre gedacht toen hij stierf. En lezers blijven er altijd, ook (of vooral) als ze geen Nederlands studeren.

Archief 2018