Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 36 - Vout [1/2]

dinsdag 11 september 2018

Sinds 2013 verscheen er elk jaar rond deze tijd een boekje in de serie Taalvoutjes, met daarin een keuze uit de afbeeldingen van taalfouten die het half miljoen lezers van de website www.taalvoutjes.nl gretig instuurde. Fouten zoals deze:

 



Op de redactie van reismagazine Columbus bleken Vellah Bogle en Inger Hollebeek een gezamenlijke hobby te hebben: het delen van taalmissers. Ze besloten een website te beginnen – ik noemde die hierboven al – en verzamelbundels uit te geven, maar ook ansichtkaarten, posters, kalenders en zelfs spelletjes.  
 



Wat bedoeld was als hobby – beiden hadden ook een drukke baan – groeide al snel uit tot een bedrijf met inmiddels een redactie van dertien personen – allen vrijwilliger, want geld was er niet mee te verdienen. Ook dat geeft wel aan hoe groot de passie van Bogle en Hollebeek was. 

Inmiddels waren er plannen om er wel werk van te maken en dit voorjaar werd er een BV opgericht om taaltrainingen te gaan geven bij bedrijven en een nakijkservice te starten... 


Ja, ik weet het: ik praat in de verleden tijd en dat doe ik niet graag...


Inger Hollebeek kreeg in 2014 borstkanker, maar leek daarvan genezen. Totdat deze zomer bleek dat de kanker was teruggekeerd en niet meer te behandelen. Ze overleed eind augustus, pas 46 jaar oud. Dat is verbijsterend vout

 

Archief 2018