Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 36 - Vout [1/2]

dinsdag 11 september 2018

Sinds 2013 verscheen er elk jaar rond deze tijd een boekje in de serie Taalvoutjes, met daarin een keuze uit de afbeeldingen van taalfouten die het half miljoen lezers van de website www.taalvoutjes.nl gretig instuurde. Fouten zoals deze:

 Op de redactie van reismagazine Columbus bleken Vellah Bogle en Inger Hollebeek een gezamenlijke hobby te hebben: het delen van taalmissers. Ze besloten een website te beginnen – ik noemde die hierboven al – en verzamelbundels uit te geven, maar ook ansichtkaarten, posters, kalenders en zelfs spelletjes.  
 Wat bedoeld was als hobby – beiden hadden ook een drukke baan – groeide al snel uit tot een bedrijf met inmiddels een redactie van dertien personen – allen vrijwilliger, want geld was er niet mee te verdienen. Ook dat geeft wel aan hoe groot de passie van Bogle en Hollebeek was. 

Inmiddels waren er plannen om er wel werk van te maken en dit voorjaar werd er een BV opgericht om taaltrainingen te gaan geven bij bedrijven en een nakijkservice te starten... 


Ja, ik weet het: ik praat in de verleden tijd en dat doe ik niet graag...


Inger Hollebeek kreeg in 2014 borstkanker, maar leek daarvan genezen. Totdat deze zomer bleek dat de kanker was teruggekeerd en niet meer te behandelen. Ze overleed eind augustus, pas 46 jaar oud. Dat is verbijsterend vout

 

Archief 2018