Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 34 - Pinguïns

dinsdag 28 augustus 2018



Maar weer eens over de dieren. Dat naar aanleiding van het bericht dat de grootste kolonie van koningspinguïns ter wereld extreem is uitgedund. In de jaren tachtig liepen er vijfhonderdduizend paren van rond op het onbewoonde Franse eiland Île aux Cochons in de zuidelijke Indische Oceaan, de belangrijkste broedplaats voor deze pinguïnsoort (de grootste na de keizerspinguïn). En op dit moment? Nog maar zestigduizend! Oftewel: een daling van bijna negentig procent in dertig jaar. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Antarctic Science. 
 

De onderzoekers kunnen de enorme daling niet verklaren. Maar natuurlijk vermoeden ze dat dit te maken heeft met klimaatverandering. Mogelijk zijn de vissen die deze  pinguïns graag eten uit hun leefgebied vertrokken en ontstond daardoor een voedseltekort. De onderzoekers hopen volgend jaar het eiland te kunnen bezoeken om te weten te komen wat de precieze oorzaak van de afname is. Dat is iets anders dan hun uitsterven voorkomen. 

Archief 2018