Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug
naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links:
daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m G, deel 2: H t/m L,
deel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z),  2019 en 2018 en
de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 34 - Pinguïns

dinsdag 28 augustus 2018Maar weer eens over de dieren. Dat naar aanleiding van het bericht dat de grootste kolonie van koningspinguïns ter wereld extreem is uitgedund. In de jaren tachtig liepen er vijfhonderdduizend paren van rond op het onbewoonde Franse eiland Île aux Cochons in de zuidelijke Indische Oceaan, de belangrijkste broedplaats voor deze pinguïnsoort (de grootste na de keizerspinguïn). En op dit moment? Nog maar zestigduizend! Oftewel: een daling van bijna negentig procent in dertig jaar. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Antarctic Science. 
 De onderzoekers kunnen de enorme daling niet verklaren. Maar natuurlijk vermoeden ze dat dit te maken heeft met klimaatverandering. Mogelijk zijn de vissen die deze  pinguïns graag eten uit hun leefgebied vertrokken en ontstond daardoor een voedseltekort. De onderzoekers hopen volgend jaar het eiland te kunnen bezoeken om te weten te komen wat de precieze oorzaak van de afname is. Dat is iets anders dan hun uitsterven voorkomen. 

Archief 2018