Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug
naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links:
daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m G, deel 2: H t/m L,
deel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z),  2019 en 2018 en
de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 31 - Dorrestijn

woensdag 08 augustus 2018Goed interview met Hans Dorrestijn (1940), zaterdag jl. (28 juli) in de Volkskrant. Over zijn beroerde jeugd, mislukte huwelijken en knagende onzekerheden, maar ook over bedwongen depressies, een nieuw boek en een theatershow in komst. En zo klinkt er al met al toch veel vrolijkheid en niet alleen somberte door. Precies zoals mensen die hem al veel langer kennen – en ik prijs mij gelukkig me tot die groep te kunnen rekenen – hem ook hebben zien... groeien – ja, dat is het beste woord. Van soms onuitstaanbare pessimist tot evenwichtige optimist. Of zoals interviewster Evelien van Veen schrijft: “Ouder worden, als het iemand deugd doet, is het Hans Dorrestijn wel.”

Ik zocht even op hoe vaak ik zijn werk al opnam in Gedicht Gedacht. Hij speelt, met acht teksten, behoorlijk mee in de Eredivisie van mijn keuze uit de Nederlandse Poëzie. Maar… drie liedteksten in 2016, vijf in 2017 en nog niet eentje in 2018. De komende bijdragen zijn voor hem, te beginnen hier.

In mijn computer zit een heel boek over hem en met studenten van de Koningstheateracademie hebben we destijds een cd opgenomen met achttien van zijn liederen. Het zou deel 5 zijn geworden van de reeks Koningstheatercahier – net zo’n uitgave als mijn Willem Wilmink-boek. Als de verstrijkende tijd, zoals bij Dorrestijn, alleen maar goed doet, komt die uitgave er ook nog wel.

Archief 2018