Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug
naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links:
daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m G, deel 2: H t/m L,
deel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z),  2019 en 2018 en
de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 29 - Preuts

dinsdag 24 juli 2018Dit is een schilderij dat Lucien Freud in 1979 maakte van zijn dochter Rose. Veertig jaar later is een vader die zijn naakte dochter schildert al verdacht, maar ook de kunst zelf is aan verpreutsing onderhevig.

Het was veel in het nieuws: de ludieke actie van Vlaamse musea tegen censuur door Facebook. Het Amerikaanse sociaalnetwerkbedrijf schermt alles wat maar een beetje naakt is af. Daardoor kunnen musea zelfs geen promotie meer maken voor tentoonstellingen rond het werk van Vlaamse Meesters. Zo werd onlangs het schilderij De Kruisafneming van Peter Paul Rubens uit 1611 (zie hieronder) van Facebook verwijderd omdat Christus, op zijn lendendoek na, naakt is.
Via een open brief […] en in een grappig kort filmpje klagen Vlaamse musea deze artistieke censuur aan. 
In dat filmpje kijken nietsvermoedende museumbezoekers in het Rubenshuis in Antwerpen naar schilderijen van naakte vrouwen. Totdat de Facebookpolitie arriveert… Kijk hier.

Archief 2018