Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug
naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links:
daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m G, deel 2: H t/m L,
deel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z),  2019 en 2018 en
de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 28 - Bang als Van Weezel [1/2]

woensdag 18 juli 2018Mooi interview (van Danielle Pinedo) vorige week in NRC-Handelsblad met Max van Weezel (1951), redacteur van Vrij Nederland sinds 1976 en zo lang ben ik al op dat weekblad – inmiddels maandblad – geabonneerd. Niet alleen zijn pen, maar ook zijn stem ken ik goed: van de zaterdagmiddag (Argos) en –avond (Met het oog op morgen) – twee radioprogramma’s die een lange autorit veraangenamen. Journalist met een enorme reputatie.

Maar... het gaat niet goed met Van Weezel: drie maanden geleden werd alvleesklierkanker bij hem vastgesteld. Hij is meteen geopereerd, maar nadat er een uitzaaiing in de lever is geconstateerd, is toch weer onzeker hoe veel tijd hem nog gegeven is. 

Vrij Nederland bood hem onlangs een Liber Amicorum aan, waarin premier Mark Rutte schrijft: “Een meesterinterviewer met een geweldig gevoel voor humor.” Dat geeft rust. Van Weezel: “Als je zo ambitieus bent, kijk je altijd naar wat je niet bereikt hebt. Nu vertellen mensen me wat ik wèl bereikt heb.”

Of hij bang is voor de dood, vraagt de interviewster hem. Van Weezel: “Vréselijk. Ik geloof niet in het hiernamaals. Ik geloof niet dat de geest zich vrijmaakt van het lichaam. Dit is het.” Ik hoop nog even niet.  

Archief 2018