Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 27 - Groen

woensdag 11 juli 2018

Over privézaken zal het niet meer gaan in deze rubriek, schreef ik hier, maar gisteren ging het over huiskat Cloch’ en vandaag over het groene dak. Ach, het blogbloed zal zo nu en dan toch weer kruipen waar het niet gaan kan.

In maart kwam een werkgroep van bewoners van Kattenbosch – dat is de wijk waar wij wonen – met het voorstel gezamenlijk groene daken aan te leggen. Ik citeer: “Door slim gebruik te maken van subsidies, groot in te kopen en het als bewoners zelf aan te leggen, kost het minder dan € 25,- voor een hele garage en luifel.”

Natuurlijk ging deze aanbeveling vergezeld van alle voordelen. Wederom een citaat:
De huizen in Kattenbosch zijn heel geschikt voor een groendak, want onze dakconstructies zijn stevig en onze platte daken liggen vaak ook nog eens in het zicht; 
door een groendak aan te leggen kleurt de wijk nog groener […];
een groen dak verlengt de levensduur van de dakbekledingen;
een groen dak draagt bij aan een beter milieu;
een groen dak vormt een buffer voor hemelwater en verlaagt de belasting op het riool;
een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en ruimte voor vlinders, vogels en bijen;
een groen dak draagt bij aan een betere luchtkwaliteit;
een groen dak werkt verkoelend in de zomer.
een groen dak in combinatie met zonnepanelen zorgt voor hoger rendement zonnepanelen.
 Het kost niks en het is goed voor het milieu – dus natuurlijk we doen mee. Niet met het gezamenlijk aanleggen, want van groepsgezelligheid word ik zeer ongezellig. Maar dat is te regelen met het inhuren van derden. Wel blijkt achteraf dat, door de zomerhitte, het eerste-wekenonderhoud veel arbeidsintensiever is dan was voorgeschoteld. Er moet flink gesproeid. En De Liefste verneemt dat er later ook gemest en gewied moet worden. Nou ja, dat is dan maar zo. Het groendak ligt er inmiddels en er zijn mooie beelden van! Zie hier.

Archief 2018