Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 27 - Sigg

maandag 09 juli 2018

Geen tip, maar een terugblik, want de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum liep van 17 maart t/m 8 juli en is sinds vandaag dus voorbij. 
 



A Chinese Journey toonde werk uit de collectie van de Zwitserse  kunstverzamelaar Uli Sigg (1946). Als zakenman en diplomaat sluit die veertig jaar geleden het eerste handelsverdrag tussen een Westers bedrijf en de Chinese overheid. Vervolgens is hij, van 1995 tot 1998, de Zwitsers ambassadeur in China, Noord-Korea en Mongolië. Om het land en de cultuur beter te leren kennen zoekt hij contact met Chinese kunstenaars en als hij merkt dat nog niemand Chinese kunst verzamelt, besluit hij dit zelf te gaan doen. Inmiddels staat de Sigg Collectie wereldwijd bekend als de beste en grootste verzameling op het gebied van de hedendaagse Chinese kunst van 1970 tot heden.


Het Noordbrabants Museum kreeg van Uli Sigg de gelegenheid een ruime selectie uit zijn collectie te tonen. Een treffend citaat uit het persbericht: "De tentoonstelling bezoeken biedt meer inzicht in de Chinese realiteit dan het lezen van tien boeken."
 

Nog een citaat
Chinese kunstenaars tonen de afgelopen 15 jaar een hernieuwde interesse voor de eigen spiritualiteit, tradities en ambacht. Terwijl andere kunstenaars, zoals de wereldberoemde Ai Weiwei, juist op de politiek-maatschappelijke problemen van het hedendaagse China reflecteren.  […] De tentoonstelling laat een indrukwekkende mix zien van schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en video-installaties […] van 30 kunstenaars […], onder wie Zhao Bandi, Feng Mengbo en Ai Weiwei.

Nou ja, deze schitterende, prachtig gepresenteerde tentoonstelling is dus voorbij en toen wij er gisteren waren, zag ik dat ook de catalogus – met daarin naast de vele werken ook een essay over de Chinese hedendaagse kunst – inmiddels is uitverkocht. Dus toch maar naar het Design Museum, waar de twee lopende exposities nog wel een tijdje doorlopen. Daarover schreef ik hier al. Eindig ik toch nog met een tip!
 

 

 


 

Archief 2018