Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 26 - Hoe nog ooit?

vrijdag 06 juli 2018

Zie eerst dit!

Zie bovenstaande video rond een jong Russisch gezin, verwikkelt in een voogdijconflict. Zodra de moeder bedreigd wordt, neemt het kind haar angst over en begint hartverscheurend te huilen. Zodra de vader het kind liefdevol en troostend uit haar Maksikosi tilt, is er in de emotie van het kind vertwijfeling…  Dit is dan wel haar vader, maar zojuist... En haar moeder...

Voor een groot boekproject interviewde ik donderdag de hoofdpersoon daarvan. Hij zei:
“Als je getraumatiseerd bent, heb je bepaalde situaties waarin dus eensklaps die angst terugkomt. En ook de reactie op die angst. En voor degene die niet getraumatiseerd is, is dat niet te begrijpen. En als ik dan zie hoe de wereld zich ontwikkelt... Uit onderzoek blijkt dat al vijfentwintig procent van alle kinderen getraumatiseerd is. Dan denk je: hoe komen we ooit nog met elkaar in balans?

Hoe komt dit kind ooit nog in balans?

Archief 2018