Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 25 - S1ngle

donderdag 28 juni 2018


Aflevering van S1ngle, de dagelijkse strip (al sinds 2001) van Hanco Kolk (1957) en Peter de Wit (1958), bekend van onder meer het Parool en het Algemeen Dagblad en een groot aantal regionale kranten, waaronder de Gelderlander en het Brabants Dagblad. Er is zelfs nog drie seizoenen (2008-2010) een tv-serie geweest, met Brancha van Doesburgh (als de romantische Fatima), Eva van der Gucht (als de wantrouwige Nieke) en Katja Schuurman (als de nymfomane Stella).


Fatima, Nienke en Stella
Wekelijks komen de heren bij elkaar in Kolks Arnhemse atelier. Dat al zo’n 35 jaar, want in 1984 startten ze voor stripblad Eppo met de avonturenstrip Gilles de Geus. Van 1989 tot 1993 waren ze ook nog samen te zien in VPRO’s Villa Achterwerk met de animatieserie Mannetje (Kolk) en Mannetje (De Wit). Voor S1ngle bedenken ze samen de verhaaltjes, maar Kolk doet het tekenwerk. De Wit heeft zijn handen nog vol aan de dagstrip Sigmund, ook zes dagen per week te lezen, maar dan alleen in de Volkskrant. 

 Op de bovenste strip – met dank aan Hanco Kolk – zien we alleen Fatima, die zich weer eens laat imponeren (Stella belaagt zelf; Nienke houdt vooral af) door een wanhopige vrijgezel. Voor Stella maakt het niet uit: vrij of gebonden. Bovendien: uiteindelijk deugt er niet één man voor de drie: bruut of zachtaardig,  hufterig of hunkerend, knap of silm – er is altijd we iets mis met elkaars dates vinden kritische Nienke, besluiteloze Fatima en jagende Stella. Want de prins dient zich niet aan en doet hij dat bij hoge uitzondering toch, dringt zich al snel de vraag op: wil ik mijn hele verdere leven met een prins zitten te verpieteren op de bank? Dus na de zoveelste teleurstelling gewoon weer opnieuw op zoek.
 


Nienke, Famita en StellaFatima en Nienke kregen in de loop der jaren steeds meer karakter: zij zijn verpleegkundigen, Stella is receptionist in datzelfde ziekenhuis vol met weer andere foute mannen, zoals opdringerige patiënten en foute plastisch chirurgen. Buiten haar werk om heeft Nienke veel te stellen met haar moeder, die zij een mislukte opvoeding verwijt, en nog meer met het overheersen van haar beide vriendinnen, want Nienkes wil is wet. 

Voor het vlees en bloed van Fatima en Stella stonden en staan vrouwen in bladen, in winkels, op straat of waar dan ook centraal. Van Nienke bestaat een echte Nienke. Hoe ik dat weet? Omdat ik haar ken.

Archief 2018