Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 24 - Geen woorden

dinsdag 19 juni 2018


De Volkskrant vandaag. Bovenstaande foto op de voorkant. Onderschrift: "Aan de grens tussen Mexico en de VS wordt een Hondurese vrouw gefouilleerd en aangehouden, terwijl haar 2-jarige dochtertje huilt." Op pagina 8 en 9 het artikel dat zo begint:

"Het was toch echt vanaf het begin af aan de bedoeling om immigrantengezinnen te splitsen, aan de zuidelijke grens van de Verenigde Staten. Ouders naar een gewone gevangenis, kinderen naar een vluchtelingengevangenis. Minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly zei het vorig jaar al (‘Dat overweeg ik inderdaad, om migratiebewegingen af te schrikken’), minister van Justitie Jeff Sessions zei het dit voorjaar (‘Als je illegaal de grens overgaat gaan we je vervolgen, en als je een kind bij je hebt wordt dat van je gescheiden’) en Trumps hardrechtse huisadviseur Stephen Miller bevestigde het dit weekend in The New York Times: ‘Het was een simpele beslissing van deze regering.’"

Na het lezen van het artikel heb ik tien minuten naar die foto zitten staren en dit citaat nog tien keer gelezen. ‘Dat overweeg ik inderdaad, om migratiebewegingen af te schrikken. [...] Als je illegaal de grens overgaat gaan we je vervolgen, en als je een kind bij je hebt wordt dat van je gescheiden. […] Het was een simpele beslissing van deze regering.’

Ik heb er geen woorden voor.


Archief 2018