Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 23 - DM

zaterdag 16 juni 2018




Op de foto hierboven staat René Pingen (rechts) met Charles de Mooij. Samen vertegenwoordigden zij Museumkwartier 's-Hertogenbosch: Charles namens het Noordbrabants Museum en René namens het Stedelijk Museum. De foto is van najaar 2011, een jaar voordat het plan gerealiseerd moest zijn: twee musea met museumtuin onder één dak. De jaren daarna hebben zij daar samen een groot succes van gemaakt met 2016, mede door de grote Jeroen Bosch-tentoonstelling, als topjaar. Maar al binnen het eerste kwartaal van 2016 werd dat topjaar ook een rampjaar, want René Pingen overleed zaterdag 12 maart 2016 aan een hartaanval, pas 56 jaar oud.

Een half jaar later werd Timo de Rijk (1963) de nieuwe directeur en voortaan trof ik die voormalige hoogleraar designgeschiedenis (Delft en Leiden) bij het directeurenoverleg van Bossche Culturele Instellingen. Minder een verbinder van wat er is dan een verbinder van wat er kan, ook al moet het roer daarvoor drastisch om. Zo besloot hij niet meer voor de beeldende kunst te kiezen, maar voor design, geheel in zijn aard en achtergrond, maar ook logisch gezien de geschiedenis van het museum, dat zich (in de Joris-jaren – daarvoor zo meer) vanaf de jaren zestig ook vijf decennia lang richtte op met name keramiek en sieraden. De Rijk in een interview: “Een noodzaak om het museum sterker te profileren in het volle museale landschap. Met Gent en Groningen zijn we nu het grootste designmuseum in West-Europa.” Sinds 1 juni heet het museum ook niet meer Stedelijk Museum, maar Design Museum. 
 

Nieuw logo


Ik, die René zo aardig vond, dacht aanvankelijk: moet dat nou opeens allemaal anders? Van de andere kant ben ik ook zelf iemand van vooruit- in plaats van achteromkijken. De Rijk doet bovendien beide: hij heeft de oorsprong van het museum naar het heden vertaald. Dus toen ik de laatste maanden las over alle veranderingen, raakte ik steeds benieuwder naar de nieuwe koers. En toen ik een uitnodiging kreeg voor de opening, deze zaterdagmiddag, van de tentoonstelling Show Youself – collecties van Benno Premsela en Yvonne Joris, ging ik daar graag op in. 
Ontwerper Benno Premsela (1920-1997) en Yvonne Joris (1950-2013 en voormalig directeur van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch) waren toonaangevende verzamelaars die onlangs hun collectie keramiek (Premsela) en sieraden (Joris) aan het Design Museum schonken. Dat werk is nu te zien in Show Yourself.

 

 Yvonne Joris


Wat me zaterdagmiddag trof: de (godzijdank bondige) informatieve opening (waarin De Rijk ook inging op eerder gemiste en nu gegrepen kansen in onze stad), twee verrassend ingerichte zalen met gedurfde presentaties van die prachtige collecties en de uitgave van bijzonder fraaie publicaties, Benno Premsela: Strijder & verleider en Yvonne Joris: Pionier & terriër, beide uitgegeven door de ambitieuze Rotterdamse uitgeverij nai010, waarmee het Design Museum een langdurige samenwerking is gestart.
 

De catalogi: los en tezamen te koop


Deze zaterdagmiddag zag ik Yvonne Joris een paar keer voor me zoals zij (tot 2009) deelnam aan ons directeurenoverleg van Bossche Culturele Instellingen. En natuurlijk dacht ik aan René Pingen, die dat van 2009 tot 2016 deed. Maar bovenal realiseerde ik me dat we in onze stad maar wat trots mogen zijn op hun opvolger: Timo de Rijk. 

Timo de Rijk



De foto van Charles de Mooij & René Pingen maakte deel uit van het project c2 x m2. Tien culturele dubbelportretten op de vierkante meter (2011). Beeld: Mo van Hal, tekst: Frank Verhallen. Zie hier voor boekuitgave

De tentoonstelling Show Yourself is nog te zien t/m 30 september a.s. 

Archief 2018