Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 23 - Kimberly

dinsdag 12 juni 2018

Mooie column van Erik Jan Harmens, zaterdag (9 juni) in Trouw. Hij schrijft dat hij in de jury zat van Het andere gedicht, een landelijke poëziewedstrijd voor iedereen boven de twaalf jaar met een verstandelijke beperking. Het gedicht van Kimberly Koopmans won niet – nog erger: het kwam niet eens op de longlist. Harmens:
"Daar was ze teleurgesteld over en dat kwam ze me persoonlijk vertellen, na de feestelijke prijsuitreiking. Ik vroeg haar ter plekke het gedicht voor te lezen en dat deed ze, uit haar hoofd. Haar ongekunstelde woorden troffen me midscheeps…"
 Zojuist is de bundel Waar ik weg waai verschenen, met de 156 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap waaruit de jury – met naast Harmens politica Vera Bergkamp, Ted van Lieshout en Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin – mocht kiezen. Helemaal achterin staan de inzenders, alfabetisch op voornaam. Kimberley staat er wel in, maar met een e teveel en met een andere achternaam. Dat Kimberly ook die bundeling niet heeft gehaald, zal haar evengoed verdrieten. Maar dan plaatsen we het, na zaterdag in Trouw, toch nog eens hier:

In een van mijn mooiste dromen, ben ik onderweg naar jou.
En eindelijk kan ik even met je praten en je vertellen hoeveel ik van je hou.
Hoe erg ik je mis sinds jij er niet meer bent.
Maar dat ik heel erg trots ben dat ik jou als papa heb gekend.
En als ik wakker ben geworden en terugdenk aan deze droom,
weet ik zeker dat dromen geen bedrog zijn, want jij was er gewoon.

Archief 2018