Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug
naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links:
daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m G, deel 2: H t/m L,
deel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z),  2019 en 2018 en
de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 22 - Intiem

dinsdag 05 juni 2018
Dit is de Turkse journalist Deniz Yücel, die wordt omhelsd door zijn vrouw Dilek Myatürk nadat hij, na een jaar gevangenschap, zojuist is vrijgelaten. Zijn advocaat, Veysel Ok, nam de foto, plaatste die op Twitter, waarna het beeld de wereld over ging, in kranten kwam te staan en zo ook mijn aandacht trok. Uit de Volkskrant weet ik wat Yücel achter zijn rug houdt: een bos peterselie. Ik citeer Merel Bem: “Yücel zelf schreef vanuit zijn cel hoe hij het kruid steeds opnieuw bestelde in de gevangeniswinkel en het zo lang mogelijk probeerde fris te houden in met water gevulde colaflessen. Het deed hem denken aan de eerste vakantie met zijn vrouw, toen ze tassenvol peterselie plukten en zij had opgemerkt dat het hun ‘liefdesboom’ was.”
 In datzelfde artikel noemt Bem een project van de Amerikaanse fotograaf Richard Renaldi: Touching Strangers. Ik ken het en bezit het fotoboek dat ervan verscheen. Bem: “Renaldi vroeg willekeurige mensen op straat om samen te poseren voor de camera. En alsof dat nog niet genoeg was moesten ze elkaar van de fotograaf ook nog aanraken.” Wie intimiteit meent te ontdekken in de foto hierboven en hieronder, heeft het dus mis. Of de liefde moet op dat moment spontaan zijn opgebloeid.
 Lange inleiding om te zeggen dat ik vandaag een foto kocht die al eerder in deze rubriek te zien was (zie hier). Een foto die Jos Lammers in 1992 maakte van een verliefd stel in Sofia. Erotisch door de plaats waar de man zijn handen houdt en door de wijze hoe de vrouw zich daar tegenaan drukt. Intimiteit die zich niks aantrekt van de drukke straat en de mensen om hen heen. Prachtig. 
  

Archief 2018