Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug
naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links:
daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m G, deel 2: H t/m L,
deel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z),  2019 en 2018 en
de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 16 - Judith Herzberg

dinsdag 24 april 2018Judith Herzberg krijgt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren, een driejaarlijkse staatsprijs (met een geldbedrag van € 40.000,-) voor een Nederlandse of Vlaamse auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de literatuur. 

Judith Herzberg (1934) schrijft poëzie, proza en toneel, maar lijkt de prijs vooral te danken aan haar gedichten, want de jury o.l.v. Marita Mathijsen noemt die "hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex" en schrijft: "Haar werk kan zich meten met dat van Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska. Haar toon is altijd natuurlijk, zo natuurlijk dat die alleen maar het gevolg kan zijn van een enorme beheersing van taal en vorm, van techniek. Die beheersing blijkt ook uit de manier waarop ze klank gebruikt. Haar taal nadert de muziek."

Archief 2018