Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 12 - IM F. Starik

zondag 25 maart 2018Elk jaar overlijden er, vooral in grote steden, mensen van wie niemand, afgezien van vier dragers en een Sociale Dienst-medewerker, de begrafenis bijwoont: junks, verwaarloosde bejaarden, illegalen, zwervers, professionele dronkenlappen - helaas ook wel eens een toerist of een zuigeling, te vondeling gelegd en niet op tijd gevonden.
De Groningse stadsdichter Bart FM Droog opperde dat een eenzame dode niet stilletjes mag worden begraven: Poëzie als afscheidsritueel. Zorgvuldig gekozen woorden kunnen het bestaan bekrachtigen van iemand die anders ongezien verdwijnt.
Het is 2002 als F. Starik dat idee voor Amsterdam oppikt. Hij stelt de Poule des Doods samen: een groep dichters die bij toerbeurt De Eenzame Uitvaart bijwoont om daar een speciaal voor de overledene geschreven gedicht voor te dragen.

Archief 2018