Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 12 - IM F. Starik

zondag 25 maart 2018Elk jaar overlijden er, vooral in grote steden, mensen van wie niemand, afgezien van vier dragers en een Sociale Dienst-medewerker, de begrafenis bijwoont: junks, verwaarloosde bejaarden, illegalen, zwervers, professionele dronkenlappen - helaas ook wel eens een toerist of een zuigeling, te vondeling gelegd en niet op tijd gevonden.
De Groningse stadsdichter Bart FM Droog opperde dat een eenzame dode niet stilletjes mag worden begraven: Poëzie als afscheidsritueel. Zorgvuldig gekozen woorden kunnen het bestaan bekrachtigen van iemand die anders ongezien verdwijnt.
Het is 2002 als F. Starik dat idee voor Amsterdam oppikt. Hij stelt de Poule des Doods samen: een groep dichters die bij toerbeurt De Eenzame Uitvaart bijwoont om daar een speciaal voor de overledene geschreven gedicht voor te dragen.

Archief 2018