Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 8 - Peter

woensdag 28 februari 2018Wat was hij toch goed: tekenaar Peter Van Straaten (1935-2916). Ook na zijn dood verschijnen er nog steeds thematische bloemlezingen met keuzes uit zijn werk. Zojuist kwam Hou op Harry! uit. Die bundel is volledig terug te voeren op de #metoo-problematiek, al bestond die nog niet toen Van Straaten deze tekeningen maakte. Grappig trouwens dat hij zichzelf in deze serie handtastelijkheden niet ontziet:
 Hieronder meer rake situaties die ik mij kan voorstellen, maar waarin ik mij godzijdank niet herken. Als dader noch als slachtoffer. En juist daarom vind ik dit werk zo sterk: al die hunkerende horken tegenover die waakzaam wezende en protesterende prooien.
 Binnenkort een keer een logboek over die andere themadeeltjes, want het is inmiddels een flinke serie.

 

Archief 2018