Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 6 - Niet-uitgesproken [2]

maandag 12 februari 2018

“Lucebert geloofde in het comfort van het niet uitgesprokene.”

Luceberts dochter Maya was het daar niet mee eens. Zij verwees naar zijn angsten: "Hij was een heel erg bange man. Hij is, zoals bekend, als kind in een kast opgesloten geweest, omdat zijn vader moest werken. Als hypersensitief persoon had hij veel angst in zich."

Toch bleef die ene zin hangen: het comfort van het niet-uitgesprokene. De avond ervoor, zaterdag, sprak een bekende mij aan in de Cabaretfirma, voorafgaand aan Helmert Woudenbergs voorstelling. Hij vertelde: “Onlangs sprak ik met iemand over een dodelijk ongeluk van ruim vijftig jaar geleden. Toen kwam ik er pas achter dat het jouw broertje was dat toen verongelukte.” Ik: “De gebeurtenis waarover nooit is gesproken.”

 

Archief 2018