Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 1 - Rosso [3]

vrijdag 12 januari 2018

“En in één klap waren die allemaal weg, verpulverd….”

In de woning aan de Hulststraat is volgens meneer Van Horssen sprake geweest van 'een totaal gestoorde situatie'. Door het buitensporige gedrag van de hond ondervindt hij daar dagelijks de gevolgen van, op een wijze die hij vooraf niet kon vermoeden. Zo eist Rosso dat het echtpaar op tijd gaat slapen, waarschijnlijk een gevolg van de matineuze levensstijl van haar voormalige bazinnen. Terwijl meneer Van Horssen rond een uur of elf, als zijn vrouw zich naar bed begeeft, graag nog een borreltje drinkt en naar de televisie kijkt. 'Dat gaat niet meer, ze stopt pas met janken en drentelen als ik in de slaapkamer ben.' […]
Ondanks alle moeilijkheden zien meneer en mevrouw Van Horssen ook zeker wel progressie. Zo speelt Rosso steeds vaker, het liefst met Piep, een van de tientallen speeltjes die ze in haar mand bewaart.
Bovendien luistert ze goed. 'Als je 'zit' zegt, gaat ze ook direct zitten', zegt meneer Van Horssen, die vervolgens demonstreert hoe netjes Rosso pootjes geeft.”

Prachtige epiloog bij Joris van Casteren zijn boek.

Archief 2018