Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 48 - Boekbeleven (2/3)

vrijdag 01 december 2017Het is nog donker. Maandagochtend 28 november 2016. Stoptrein van Nijmegen naar Roermond. Bij Malden gaan een moeder en haar dochter met vijf honden op de rails staan. Het ochtendlicht onthult een gruwelijke ravage. Eén hond rukte zich los; agenten treffen het dier zachtjes jankend aan.

Joris van Casteren (1976) las erover, ging op zoek naar machinist, reizigers, rechercheurs, ooggetuigen, uitvaartondernemers, nieuwe hondjesbaas en talloze anderen, onder wie natuurlijk nabestaanden.  Een prachreconstructie.

Frank Westerman in het nawoord: “Zijn cameraoog registreert het kleinste detail. Daardoor krijgt zijn reportage iets bedwelmends, iets onontkoombaar ook. Als lezer weet je al na één bladzijde dat je in een trein bent gestapt , waarvan de deuren pas weer opengaan als je het boek uit hebt.”

Eerder: Boekbeleven 1 

Archief 2017