Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 48 - Freya

donderdag 30 november 2017


Freya is dood. Nooit vergeet ik de gebeurtenis, de beelden en deze foto. In 2006 stond de spierwitte merrie met meer dan tweehonderd paarden vast op een ondergelopen kwelder in Marrum (Friesland). Dagenlang waren ze ingesloten door het zeegrenswater. Er werd met bootjes voer gebracht, maar pogingen de dieren weg te krijgen mislukten een voor een. Verdrinkingsdood van de hele kudde dreigde. Tot enkele ruiters door het stijgende water naar de groep toe reden en, met het instinct van hun paarden, vroegen, smeekten, baden die te volgen. Dat deden ze! Vijfentwintig paarden overleefden het niet, bijna tweehonderd wel. Waaronder Freya. De eigenaar: “Het was een lief paard; ze heeft nooit een misstap gemaakt.” Zo wel, Freya, het is je vergeven.

Archief 2017