Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A-L en deel 2: M-Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 47 - Verwijderen (1/2)

zaterdag 25 november 2017

Ik citeerde Anna over het moment dat elke maker – cabaretier, schrijver, filmer, schilder et cetera – moet bewaken. In het maakproces moet er “de vrijheid zijn die alle begrenzing buitensluit: van wat anderen denken, van antwoorden die al gegeven zijn, van meningen die zich opdringen over de wereld en over jouzelf, als maker en als mens.”
Voor de directe omgeving van de maker is dat soms lastig. Hoe vaak maakte ik in het theater mee dat geliefden geschokt waren doordat privéinformatie ongevraagd tot materiaal was verwerkt? Honderden keren.
Ook de schrijver van dit logboek moet er wel eens aan geloven. Zijn ‘vrijheid’ is hem heilig; censuur uit den boze. Maar hij is natuurlijk niet doof. Dan moet hij wikken en wegen.    

 

Archief 2017